Фед внимава да не изненадва пазарите, за да не срине икономиката

Иво Благоев, изпълнителен директор на „Астра Асет Мениджмънт", във "В развитие", 07.01.2022

15:37 | 7 януари 2022
Обновен: 13:09 | 11 януари 2022
Автор: Галина Маринова

Федералният резерв е наясно, че рязка смяна на посоката с действия плюс думи, може да доведе до много сериозен спад на фондовите пазари, а тръгнат ли фондовите пазари това означава автоматично икономиката да спре или да се забави. Защото връзката вече не е, както преди 30 години - икономиката е добре, значи фондовите пазари се покачват. Това каза Иво Благоев, изпълнителен директор на „Астра Асет Мениджмънт", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria, с водещ Вероника Денизова.

"Сега по-скоро е "фондовите пазари се качват - значи имаме оптимизъм и икономиката е добре. Ако те тръгнат да падат, тогава от оптимизъм ще отидем на песимизъм и всички икономически агенти по цялата верига, от потребители до производители, ще започнат да се притесняват за бъдещето, защото фондовите пазари ще отчетат рязък спад, който ще доведе очаквано до спад в икономиката". 

Всички сме наясно, че не може до безкрай да продължи лесният достъп до пари, но от друга страна трябва да си дадем сметка, че през целия този цикъл на количествени улеснения голяма част от тези лесни пари отидоха във фондовите пазари, посочи Благоев. "Да, със сигурност трябва да видим корекция, не само на паричната политика, а на резултата от нея, която доведе, може би, до много високи оценки на финансовите активи". 

Федералният резерв малко закъсня с оценките си относно опасността от по-висока инфлация, която да не е така преходна, както те очакваха. Очакванията им са, че инфлацията ще остане висока и може би ще продължи повече от очакваното, обясни събеседникът. Стремежът на Фед е "да не изпуснат духа от бутилката, но проблемът, който стои пред тях, е какви ще са ефектите ако те все пак решат да действат по-агресивно. Видяхме, че дискусиите са били доста разгорещени и повечето от представителите на Фед са били на мнение, че трябва да се действа по-бързо и агресивно. Но официалното изявление не звучеше толкова агресивно през декември". 

"Възможно е ситуацията с коронавируса и новия щам Омикрон да повлияе на решението на централните банкери, както в САЩ, така и в Европа и то в отношение да бъдат малко по-предпазливи". 

През март месец ще имаме първо покачване на лихвите. Това е много вероятно, каза гостът. "Покачване на лихвите през март ще има ако гледаме фючърсните пазари на лихвите. 80%-но е очакването за повишение на лихвите през март месец. При това Федералният резерв през последните години гледа да не изненадва пазарите - да покрива очакванията на финансовите пазари, за да не внася допълнително волатилност и изненади като цяло".

"Много важен е не самият факт на увеличение на лихвите. Дали ще вдигнат лихвата с 0,5, а те с повече най-вероятно няма да вдигнат, не е кой знае какво в абсолютна стойност. Това е сигнал, че цикълът на лесни пари започва да приключва. Не бих казал, че ще спре, но ще се постави едно начало. Много е важно самото изявление. Самият акт на повишение е почти сигурен. Важно е посланието, което Фед ще даде, защото трябва да се съобразява с много неща, не само с икономиката". 

Икономиката, съвсем логично, след рестрикциите, когато започна Covid кризата 2020 година и цялото натрупано напрежение по веригата, сега се отпушва и логично тя се възстановява много добре. Инфлацията обаче расте, защото имаме дефицити. Имаме проблеми с доставките. Производството не може да навакса търсенето, посочи Иво Благоев.  

"Инфлацията не е функция на това, че икономиката прегрява, а защото икономиките бяха изкуствено потиснати". "Фед, увеличавайки лихвите всъщност може да доведе до допълнителен стрес върху кредитите на фирмите. Компаниите ще трябва да заделят допълнителен ресурс за цената по кредитите си".  

Освен лихвите е важно и количественото затягане. "Дори Фед не е наясно как ще подходи. Ситуацията е с твърде много неизвестни. Ако натиснем едно копче не знаем точно какви ще са последиците, защото фондовите пазари се крепят на лесните пари".

"Въпросът е доколко икономическият фундамент ще успее да навакса, така че спирането на лесния достъп до финансиране и пари да оправдае високите оценки на финансовите активи. Реакцията на пазарите бе именно за това - не на самото повишаване на лихвите, а заради това, че е възможно Фед да започне по-скоро редукция на баланса на активите. Това на практика означава абсолютно, категорично изтегляне на ликвидност. А това от своя страна не може да не доведе до шок".  

Федералният резерв няма да бъде агресивен, прогнозира гостът. "Да, ще започне цикъл на повишение на лихвите, но в никакъв случай няма да бърза с намаляване на баланса. Това от своя страна означава, че ще има волатилност на фондовите пазари, но поне до средата на годината не виждам причина фондовите пазари да не са на тези високи нива, а даже и повече. 5 до 10% може би ще се повишат". 

"През втората половина на годината ще става по-интересно. Ако инфлацията стане по-висока, ще трябва да се вземат повече мерки. За съжаление фондовите пазари ще се счупят, когато Фед направи грешката да започне агресивно редуциране на баланса и прилагане на по-строга парична политика".

На въпроса как може пазарите да бъдат изненадани, след като толкова добре се комуникира предварително всяка следваща крачка, гостът каза: "Не съм сигурен дали някъде във времето, под различен вид натиск, който може да бъде икономически, инфлационен, може да е дори политически, Фед няма да измени на политиката си да комуникира предварително своите решения". 

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости в предаването В развитие може да гледате тук