В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Турция не може да си позволи да се откаже от системата All inclusive

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, В развитие, 27.08.2018

19:58 | 27 август 2018
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция не може да си позволи да се откаже от услугата All inclusive. Инвестициите на страната в тази сфера вече възлизат на много милиарди. Този вид туризъм няма как да бъде зачеркнат. Това каза Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Като най-големите предимства на системата Драганов посочи пестенето на време и средства, тъй като клиентите се обслужват по-бързо и нуждата от персонал е значително по-малка. Той определи услугата като най-подходяща за големи групи туристи.

Експертът отбеляза, че въпреки множеството кризи в страната през годините и тежките състояния, в които тя попада, туристическият интерес към нея не намалява.

„Оказва се, че определено Турция има един стабилен туристически продукт и един стабилен икономически потенциал“.

Драганов прогнозира обаче, че вероятно турските очаквания 2018 г. да е сходна с 2015 г. и броят на туристите в страната да достигне между 35 и 36 млн. няма да се сбъднат.

„Турция традиционно е свикнала да разчита на голям интерес и посещения от руски туристи. Само че санкциите на Русия и поевтиняването на рублата са само част от проблемите за руснаците. Турция вече не би могла да разчита на руския пазар, както го правеше до момента. Още повече като премахне системата All inclusive. Не може да се очаква народи, които имат спад в приходите, да се възползват от един по-скъп продукт“.

Гледайте видео материал с целия разговор.