В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

БФБ има шанс за двуцифрени ръстове през втората половина от годината

Димитър Георгиев, ръководител направление „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, В развитие, 20.03.2020

19:27 | 20 март 2020

Българската фондова борса (БФБ) не е достатъчно представителна и няма достатъчно качествени емитенти като брой, а това води до общо недоверие. Въпреки това през втората половина на годината нашата борса може да отбележи двуцифрени ръстове, ако и световната търговия се възстанови от коронавируса. Дори и да има ново дъно за SOFIX, в средносрочен и дългосрочен план ще последва движение нагоре, коментира Димитър Георгиев е ръководител направление „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Димитър Георгиев твърди, че след преодоляване на кризата около коронавируса има позитивни прогнози за възстановяване на икономиката.

"За първи път може би от столетие насам една основна причина влияе толкова върху пазарите и трайно понижаващата се икономическа активност - коронавирусът. Реакцията на пазарите и е прекалена, и не е. В САЩ ще видим ниски нива на акциите тепърва. Очакват ни седмици на безпрецедентно висока волатилност. През май може би ще има ясно изразено дъно, а след него ще последва възстановяване. В текущата обстановка е трудно да се правят прогнози", посочи гостът.

"Очаквам S&P 500 да падне под 2000 пункта. Да, коронавирусът е "черен лебед" и бе масово подценен. Наред с разпродажбите при акциите и петрола видяхме разпродажби при златото и първокласни държавни ценни книжа. Основната причина за това е, че инвеститорите предпочитаха  ликвидността и кеша пред сигурността на златото и облигациите".

"Доларът се счита за най-сигурен актив убежище. Предвижда се, че и паундът ще се изравни с долара. Ако това стане, няма да е през следващите дни и седмици", уточни Георгиев.

"Беше ясно, че ще видим координирана фискална и монетарна подкрепа. Рядко виждаме такъв консенсус. Тази подкрепа обаче не е достатъчна, чисто здравният проблем не е решен".

Гледайте целия разговор във видеото.