В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

България може да стане лидер в областта на развойната дейност

Илия Кръстев, председател на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, В развитие, 28.05.2020

13:50 | 28 май 2020

България бе от държавите, които се позиционираха най-добре при трансформацията в начина на работа заради пандемията. Нашата страна може да стане лидер по отношение на условията за развойна дейност. В този ред на мисли инвестицията във висше образование е ключова, коментира Илия Кръстев, председател на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ), в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"България продължава да се рекламира като дестинация с добър интернет. Има геополитечески промени, свързани с това, че част от големите компании в Китай, Азия, или държави със рискови здравни системи, търсят възможност да преместят част от дейностите си на други пазари, сред които е и България", уточни гостът.

"В момента се състезаваме с други пазари, където има серия от мерки за излизане от кризата. Много от тях бяха по-сериозни, отколкото тези у нас".

Гостът изтъкна важността от промяната в регулациите относно работата от вкъщи. С повече регулации, според него, компаниите от сектора на бизнес услугите ще разширят и обхвата на градовете, в които имат представителство. "Това ще помогне на целия пазар", убеден е той.

Едва 15% от компаниите ще върнат екипа си в офисите, сочи проучване между компании в АИБЕСТ. По думите на Илия Кръстев този резултат се дължи на три причини - семейни ангажименти, здравни рискове и спестяване на време и улесняване на работния процес.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.