Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Европа се движи на 28 скорости по отношение на бежанската криза

Бизнес старт, 16.02.2016

08:55 | 16 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Любомир Кючуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Кючуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До голяма степен Европа е изправена пред ситуация на липса на полезен ход от гледна точка на бежанската криза. Ситуацията се усложнява още повече с оглед на факта, че различните държави решават различни проблеми. По отношение на бежанската криза Европа се движи на 28 скорости. Това коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (ИИМО), в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Вишеградската четворка се опитва да изнесе напрежението от собствените си граници към България и Република Македония. Това не е решение, защото делегира огромни отговорности, но не дава права. От една страна, предложените мерки за защита на външните граници на ЕС ще превърнат Гърция в огромен бежански лагер, а от друга потенциалните ефекти ще засилят напрежението по българо-гръцката и македоно-гръцката граница.

Директорът на ИИМО коментира още бъдещето на ЕС. Според него Ердоган осъзнава своята ключова роля по отношение на стабилността на Европа и бежанската криза. "Европа сама се постави в тази ситуация, защото преди няколко месеца по време на вторите парламентарни избори в Турция, тя избра стабилността пред демокрацията", заяви Кючуков.

Квотният принцип за разселване на бежанците не заработи, защото беше изкуствена конструкция. Той не решава проблема на различните интереси на държавите, а единствено разпределя вече съществуващата тежест, посочи още Любомир Кючуков. 

Вижте повече във видеото: