Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Изискванията за учебното съдържание трябва да бъдат преразгледани

Бизнес старт, 11.02.2016

08:31 | 11 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Стойо Вартоломеев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стойо Вартоломеев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много неща се промениха в издателския бранш през последните години. Трудно ще бъде на ново издателство, което няма авторски екипи да се включи в надпреварата. Това коментира управителят на Издателска къща „Хермес“ Стойо Вартоломеев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Държавните образователни изисквания определят основите на учебните програми. Ако в тях бъдат заложени повече параметри, отколкото може да се усвои в рамките на една учебна година, децата ще бъдат претоварени с учебно съдържание, посочи още той в коментар за критиките на учители, родители и ученици към учебния материал.

Когато в тези държавно образователни изисквания биват заложени такива параметри за типа хартия, печат и тн., няма как учебникът да не бъде тежък и скъп. Министерство на здравеопазването трябва да овладее проблема с начина, по който биват изработвани учебниците, за да видим положителни резултати както в теглото и обема им, така и в цената.

С оглед на новите законодателни инициативи Вартоломеев коментира, че първите учебници за 1 и 5 клас не бива да бъдат издадени още тази година, за да има възможност за преразглеждане на изискванията за учебното съдържание. 

Вижте повече във видеото: