Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Образованието изостава и губи връзката с креативната индустрия

Атанас Нейчев, организатор на SlavConf., “Бизнес старт”, 28.10.2021

12:15 | 28 октомври 2021
Обновен: 12:27 | 28 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

“Все повече назрява идеята да се направят игри от гейминг компаниите, които дори биха могли да влязат в образованието. Креативното образование е много изостанало от креативната индустрия и това го прави една от основните теми в България в момента. На практика връзката между креативното образование и пазара на труда е разрушена. Това заяви Атанас Нейчев, организатор на SlavConf., в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Конференцията SlavConf, която среща бизнеса с креативните индустрии, сред които журналистика и архитектура, ще се проведе на 29-ти и 30-ти октомври, като ще бъде изцяло онлайн. Ние се занимаваме предимно с това да събираме на едно място професионалистите от цял свят от креативната индустрия и да обсъждаме какво става сега в нея. Работните възможности и начини да намерим бизнес партньори на хората от креативната индустрия, изкуствата и технологиите, също ще бъдат застъпени, каза Нейчев.

“На конференцията ще видим много интересни стартъпи, които са свързани с музиката, с архитектурата, ще видим академици, ще говорим за тайните на разследващата журналистика, която набира популярност и финансиране. Доналд Макинтайър (известен ирландски разследващ журналист) ще бъде лектор.” 

Атанас Нейчев заяви, че най-важната дискусия по време на SlavConf. ще бъде по темата за образованието. Той подчерта, че тази конкретна тема ще бъде многократно повдигана и ще се говори за това какво се е случило в българското образование. Все повече хора от творческите среди се колебаят дали имат нужда от магистратури по креативна индустрия.

“Този въпрос има два аспекта: дали да изследваме креативните индустрии като академици или искаш да развиваш бизнес в него. Това са две различни неща, но те могат да се движат паралелно.” 

Нейчев смята, че ако човек иска да се развива в креативната индустрия, то това се случва най-вече на събития. На такива мероприятия могат да се създадат запознанства и връзки, каквито са нужни на един творец. Много малко за този специфичен бранш се научава в университета. 

“Всички креативни индустрии имат проблем в момента, защото голяма част от събитията отпаднаха. Трябва да обърнем малко повече внимание на модната индустрия, която се развива, геймингът се развива с невероятни резултати.” 

Нейчев добави, че креативната индустрия със сигурност се дигитализира. По-големите компании, които ще присъстват на SlavConf., работят по създаването на платформи, за да може хората, които са в сферите на изкуството да печелят добри доходи онлайн.

Целият разговор можете да чуете във видеото