Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Covid-19 предизвика голяма съпричасност и повече дарения

Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, "Бизнес старт", 26.10.2021

11:12 | 26 октомври 2021
Обновен: 11:31 | 26 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Дарителството в цял свят е регистрирало ръст през миналата година. Причината е, че Covid-19 e предизвикал повече съпричастност. Дарителите се чувстват по-сигурни да даряват за кампании, свързани с пандемията. Имат по-голяма сигурност, че средствата ще бъдат ползвани по предназначение. Това каза Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Компаниите отново са най-големите дарители, следвани от фондациите и частните лица. Общият размер на всички дарени средства в България е 117 млн. лева, което е ръст с 40% спрямо 2019 г. Компаниите са дарявали средства предимно за закупуването на специализирана апаратура за лечение, дезинфектанти и предпазни средства. Фондациите са отделяли ресурс за справянето с икономическия и социалния ефект от пандемията –  за купуване на лекарства, храни и технически средства за образование от дистанция.

Корпоративната социална отговорност отдавна не е само мода. В по-голямата си степен, особено големи компании, имат стратегически развити програми, каза Величкова. Има десетки примери за това как бизнесът прави смислени и полезни инициативи в местата, в които оперира – дарителство по ведомост, финансиране на пенсионерски или спортни клубове. Компаниите все по-често са посланици на дарителски кампании сред своите служители и ги насърчават да даряват или да се включват като доброволци в различни каузи.

Индивидуалните дарители допринасят с най-малък процент към дарените средства – 14 млн. лева за 2020 година. Това е огромен ръст спрямо предходните години, но не само като обем. Има тенденция в последните 5 години хората да увеличават даренията си, каза Величкова. Тя отбеляза, че все повече хора между 30 и 55 години започват да даряват средства. През изминалата година са дарявали и хора от много малки населени места.

За поредна година Българският дарителски форум организира и конкурса "Дарител на година". Срокът за кандидатстване е до 5-ти ноември, като тази година категорията "Най-щедър дарител"  е разделена в три подкатегории - малки, средни и големи компании. Церемонията ще е в президентството в началото на декември.

"Повечето от каузите, с които ще кандидатстват компаниите, са свързани с Covid кризата. Има дарения и в други области. Компаниите инвестират най-много в образованието и социалната сфера", посочи Величкова.