Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Верижна реакция в икономиката води до поскъпване на консервите

Инж. Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и управител на фирма „Джем и Джем”, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 23.09.2021

11:11 | 23 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Покачването на цената на електроенергията се отразява на цялата българска икономика. Ръста в цените е повлиял на всеки един компонент в производството на консерви - цената на бурканите, цената на капачките, цената на хартията. По този начин се създава верижна реакция, която кара и преработвателите на плодове и зеленчуци да вдигнат цената на продукцията, която произвеждат. Това заяви инж. Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и управител на фирма „Джем и Джем”, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

“Когато се вдигне цената на енергията, реакцията е спираловидна. Ако бяха поскъпнали само доматите, щеше да има ръст в цените на продуктите с домати. Но когато става дума за енергия всички са засегнати.” 

Стойко Кировски посочи, че приблизително 5% от общите разходи на фирмата “Джем и Джем” отиват за плащане на сметката за електроенергия, но това е без цената на природния газ. Като към уравнението се прибави и газа, то 8% от разходите на фирмата отиват за плащане на ток. 

“Има голям интерес към изграждане на соларни инсталации за собствени нужди. Ние също проектираме такава инсталация, но това няма да покрие на 100% нуждите на нашето предприятие. Соларните станции се проектират по начин, по който да покрият 30% от употребяваната електроенергия.” 

Кировски заяви в ефира на “Бизнес старт”, че соларните панели могат да бъдат глътка въздух за бизнеса, но реалната помощ трябва да дойде от държавата. Според него, цената на тока трябва да се намали или да има компенсации за бизнесите заради това, че губят финансови средства да плащат високи сметки за електроенергия. На този етап браншът на Стойко Кировски не е излязъл с конкретно предложение за мерки, а очаква произнасянето на правителството по казуса. 

“Към момента ние не можем да предлагаме, защото не сме в кухнята на нещата и не знам защо се вдига цената или как да бъде свалена. Това не е наш приоритет и не разбираме тази материя...важно е да чуем това предложение на правителството, защото всички колеги са в шок.” 

Бизнесменът изрази надежда, че търговските вериги и потребителите ще проявят разбиране за по-високите цени на продукцията, защото в противен случай предприятията ще бъдат поставени пред фалит. Всеки, който участва във веригата на доставки, казва Кировски, е бил принуден да вдигне цената на себестойността на продукта си, за да компенсира загубите от скъпия ток.