Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво свързва ТОКИО 2020 и община Летница

д-р Красимир Джонев, кмет на Община Летница, „Бинес старт“, 22.09.2021 г.

12:12 | 22 септември 2021
Автор: Михаил Митев

През последните години малките общини в Северна България промениха традиционната ситуация като привлякоха инвеститори. Това съобщи д-р Красимир Джонев, кмет на Община Летница, в ефира на предаването „Бинес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Walltopia – световен лидер в производството на катерачни стени и атракции за градска среда - присъстват в община Летница, след като д-р Красимир Джонев е успял да убеди младите предприемачи, че те са подходящо място за инвестиции.

По думите на госта са предложили атрактивен терен с атрактивна цена, атрактивни обстоятелства, както и и квалифицирана работа ръка. След тази крачка са привлекли след себе си втори инвеститор, който прави част от оборудването на техните изделия – Composite-X, чиито собственик е английски гражданин и според него България и Летница са най-доброто място за инвестиции в света.

Оборудването на Олимпиадата в Токио 2020 е изцяло направено от Composite-X.

На територията на общината има и няколко национални лидери. Има лидер в производството на люцерна, а друг е насочен в производство на плодове и зеленчуци и в тясна специфика на класически печени чушки. По думите на госта, чрез тези инвеститори през последните години община Летница е увеличила броя на заетите със 70%, като средната брутна заплата е нараснала с 56% до 1450 лв.

„На практика безработицата е ликвидирана. Човек трябва да е наистина мързелив, за да не си намери работа в общината.“

Летница разполага с общ устройствен план и е една от първите малки общини в държавата, направили това. Планът елиминира дефицитите на земя за строителство и разполага с достатъчно количество инвестиционни терени. Към този момент се водят преговори с няколко инвеститора в сферата на енергийните технологии, като най-големият потенциален инвеститор е Samsung. С тях имат финализират проект, а сега се води диалог за нов.

Кметът допълва, че печелившата стратегия, за да се развиват чужди инвестиции у нас, се дължи на добрата община. Тя трябва да печели доверие и да не прокарва съмнение за корупция със своята дейност, както и стриктно да спазва сроковете.

„Дори ако по закона за административното обслужване е даден един месец за извършване на услуга, в община Летница се извърша в деня на подаване на заявлението. Това печели доверие и време, както и създава изключителен потенциал.“

Повече за инвестициите в община Летница може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.