Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нов модел за жилищно обновяване вместо 100% финансиране от държавата

Адриан Балачи, директор на Асоциацията за глобален екологичен и социален бизнес, базирана в Унгария, „Бизнес старт“, 17.09.2021 г.

12:28 | 17 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Целта на проекта SHEERenov е да разработи и тества модел за предоставяне на интегрирани услуги за енергийно обновяване на жилищни сгради. Изпълнението му ще подкрепи планирания от българското правителство преход от сегашния модел на 100% публично финансиране на проекти за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради към пазарно ориентиран модел със съфинансиране от собствениците. Това съобщи Адриан Балачи, директор на Асоциацията за глобален екологичен и социален бизнес, базирана в Унгария, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Проектът е на Столична община в партньорство с регионалното министерство, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Естонския съюз на жилищните асоциации и частни компании. Финансира се по програма „Хоризонт 2020“ на ЕС. Ще бъде разработен финансов модел, подкрепен от гаранционен фонд. Това ще позволи предоставянето на евтини и достъпни кредити за сдруженията на етажна собственост, които планират сградно обновяване, обясни Балачи.

Моделът няма да натовари домакинствата с ниски доходи, тъй като повечето собственици в България ще плащат между 50 и 100 лв. на месец, каза гостът. И добави, че този модел се прилага успешно в Унгария и Естония.

„В Унгария този модел беше въведен още през 1997 г., като гаранцията се е осигурявала от Международния валутен фонд. А в Естония шведска търговска банка кредитира многофамилните сгради като си партнира с фасилити мениджмънт асоциация.“

В момента Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни блокове в България е затворена за кандидатстване и не се знае кога ще бъде отворена. При това положение вариантите са собствениците да финансират обновяването със собствени средства или с кредити от търговски банки.

Новият финансов модел за достъпни заеми се очаква да бъде разработен и пуснат в момент, когато българската държава постепенно ще се откаже от пълното поемане на разходите за обновяване на сградите. В Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда за определен тип сгради държавата да поема 85% от тези разходи, а другите 15% да се осигуряват от собствениците на жилища.

Сто процентовото финансиране от страна на държавата не е ефективен начин за разходване на публичния ресурс, защото парите ще стигнат за обновяване на малък процент от жилищата и това няма да помагне за повишаването на енергийната ефективност, коментира Адриан Балачи.

 

Повече за новия модел жилищно обновяване може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.