Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хакерската атака срещу системата за преброяване създава недоверие в електронните административни услуги

Aдв. Десислава Кръстева, старши правен експерт, Фондация "Право и Интернет", в ефира на предаването “Бизнес старт”, 15.09.2021

12:46 | 15 септември 2021
Обновен: 12:47 | 15 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

На този етап липсва информация за пробив в системата на преброяването, който да е довел до изтичане на лични данни. По-вероятната цел на хакерите е била да се стигне до срив на електронното преброяване и по този начин да се стигне до отказ от услугата. Това заяви адв. Десислава Кръстева, старши правен експерт, Фондация "Право и Интернет", в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

“Единствено в началото на регистрацията се дават данни, които са от личната карта. След това се попълва информация, което общо взето касае начина ни на живот, която по един или друг начин ние споделяме с околните. Няма как с данните от системата за електронно преброяване да се извърши измама като кражба на самоличност.”

Адв. Кръстева заяви, че единствено нашето ЕГН може да се смята като по-чувствителен тип информация. Въпреки това тя обясни, че то служи като уникален идентификационен номер, който има юридическата стойност трите имена. Десислава Кръстева обясни, че в миналото е имало практика ЕГН-то да се смята за вид тайна парола, която само ние трябва да знаем, но на този етап Закона за защита на личните данни забранява тази практика. 

“Основният проблем, според мен, е имиджовия. По този начин се цели сриването на доверието на гражданите в електронните административни услуги в България.” 

Правният експерт посочи, че последните години се забелязва поредица от стратегически пробиви в ключови за държавата администрации - изтичането на данни от НАП, блокирането на Търговския регистър и сега хакването на системата за електронно преброяване. Според адв. Кръстева, всичко това цели да се откажат хората от електронните услуги, да се стигне до консерватизъм и страх за безопасността на личните данни. 

“Това може да се случи на всяка агенция и на всяка държава, и се случва. Не е толкова просто да се организира такава атака и тя не в следствие на това, че някой е пропуснал да направи нещо от немарливост. Ние трябва да сме в постоянен режим на мобилизация и да адаптираме нашите електронни услуги към съвременните заплахи от този род. Така ще можем да изграждаме дигиталните услуги по начин, който ще може да предотврати подобни атаки.” 

Адв. Десислава Кръстева сподели в ефира на “Бизнес старт”, че атака се е случила по време на първите два дни на кампанията за електронно преброяване. На фона на това е възможно и връзките към електронните регистри да са били претоварени, защото много хора в един и същ момент са решили да изпробват новата услуга. Гостът беше категоричен, че преброяването отнема по-малко от 10 мин. стига да няма събития от рода на хакерската атака. 

Фалстартът, според Десислава Кръстева, е довел до масово отказване от възможността за електронно преброяване, което е и причината към момента много малко хора да са го направили. Припомняме, че в първите дни на кампанията в социалните мрежи масово се разпространяваха снимки и мнения от потребители за лошото представяне на електронната система. 

“Ако се изчака да последния момент, отново може да стигне до такова претоварване и тогава вече ще е прекалено късно, за да се изчака системата да се възстанови.” 

Адв. Кръстева препоръча, роднини и близки на възрастни хора да им помогнат да се преброят електронно, за да не се налага да идват до дома им преброители и по-този начин да рискуват да бъдат заразени или да се натъкнат на измамници. Препоръката на правния експерт е на всеки преброител да му бъде изискван документ за идентификация. 

Вижте повече във видеото

Всички гости на "Бизнес старт" може да видите тук