Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как се преговаря за по-висока заплата? С подготовка, чар и още нещо...

Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, “Бизнес старт”, 10.09.2021 г.

12:29 | 10 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Най-важното при преговори за по-висока заплата е лицето да има чар и да направи много добра предварителна подготовка. Да се осведоми за компанията, за нейните приходи, за броя на служителите, как стои на пазара, както и да се проучат нивата на възнагражденията в тази компания. Това сподели Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Има голяма разлика във воденето на подобни разговори в отделните икономически сектори. По-лесно се преговаря за по-висока заплата в IT и аутсорсинг секторите, както и компании, които се развиват, придобиват нови клиенти и увеличават печалбата си, обясни Василева.

„Колкото по-добре се развива една компания, толкова по-голям шанс има човек да преговаря за по-висока заплата. Трябва да сме много наясно в какво състояние е фирмата, за която кандидатстваме или в която сме и искаме увеличение.“

В световен мащаб жените приемат по-ниски заплати, защото все още има разбиране, че мъжът издържа семейството. Но не трябва да се забравя, че има много жени, които сами издържат семействата и не би следвало да се прави разделение между мъже и жени, обясни гостът.

Основното, което трябва да се направи в подобен случай, е човек да бъде подготвен с това какво може да допринесе за дадената позиция, за да искаме по-висока заплата.

Надя Василева е на мнение, че в България липсва точна информация за средните работни заплати за отделните сектори и позиции, каквито данни са достъпни в САЩ и други западни страни. Това е причината в конфедерацията да започнат работата по проект, който ще хвърли повече светлина върху възнагражденията. Ще бъдат направени проучвания сред работодателите за техните нагласи за назначаване. 

„Не винаги очакванията на служителите за заплащане отговарят на техните знания и умения. Хората не се познават достатъчно добре.“

Ако хората знаят какво представляват и покажат най-добрата версия на себе си на работодателя, тогава могат да се очакват преговори за по-висока заплата, добави Василева.  

Високото ниво на задлъжнялост също пречи на служителите да поискат по-висока заплата, обясни събеседникът.

Повече за преговорите за по-висока заплата може да гледате във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.