Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Може ли България да се намеси на световния пазар на пенливи вина?

Петьо Бошнаков, председател на Националното сдружение на българските лозари, „Бизнес старт“, 05.08.2021

12:32 | 5 август 2021
Обновен: 12:53 | 5 август 2021
Автор: Александра Попова

Държавата трябва подкрепи процесите за създаване на българска марка вино, която да е разпознаваема по света. Това може да даде шанс на нашите винопроизводители да запълнят част от нишата, която френските производители на шампанско ще освободят заради проблемите там. В България се произвеждат висококачествени пенливи вина, като има добри винопроизводители, които успяха да се наложат. Въпреки това трудно бихме могли да запълним френската ниша. Това коментира Петьо Бошнаков, председател на Националното сдружение на българските лозари, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Това е въпрос на престиж. Френските производители имат традиции и реноме в производството на пенливи вина. Тепърва България навлиза в този сектор, но наградите, които печелим в конкурси за пенливи вина, са достатъчно показателни, че страната ни има добър потенциал".

 

Френските винопроизводители от известната област Шампан очакват до 50% спад в производството на шампанско през тази година. Лозята във френския регион са поразени от гъбични болести след обилните дъждове в региона.

Без държавна политика няма да има прогрес този сектор. През последните години винопроизводството беше пренебрегвано, въпреки това има добри частни инвестиции в сектора. България изнася този продукт в света. В момента произвеждаме висококачествени вина за сметка на обема на производство, който намаля през последните 10 г., каза Петьо Бошнаков. 

От думите на госта стана ясно, че в България законът за винопроизводството от 2020 г. не отговаря на изискванията, като са необходими спешни мерки за промяната му в посока стимулиране на лозарството и винопроизводството като традиционни и приоритетни отрасли за страната, за да можем да излезнем с конкурентен продукт на външния пазар, посочи той. 

Друга тема от разговора бе как климатичните промени влияят на производството на вино.

"През последните години климатичните промени в цяла Европа, включително и България, оказаха своето влияние и несъмнено ще има спад в реколтата в чужбина, което ще се отрази и на производството в страната ни. Въпреки това тази година в страната имаме нормална реколта".

„Изпитваме все по-големи трудности при производството на висококачествено грозде, като се налагат допълнителни разходи. Използват се все повече препарати и техника, което е проблем за българското производство, тъй като финансирането не е достатъчно“, допълни още той.

Във Франция тестват експериментални сортове гроздове, които са по-устойчиви на климатичните промени. 

"България има развити свои сортове грозде, които са по-традиционни за нашите регионални особености. Това са български сортове, които са производство на нашите университети и институти по лозарство. Те бяха пренебрегнати през последните няколко години, но интересът към тях се възвръща. Тук е мястото на държавата да финансира и подпомогне развитието тези сортове, които са доказано по-устойчиви при нашите климатичните условия. Част от тях са врачански мискет, мавруд, рубин, широка мелнишка лоза".

В петък и събота ще се проведе първият национален събор по винарство в пловдивското село Брестовица.

По време на форума ще можем да се докоснем до бита на българските производители на вино. Предвидена е фоклорна програма с много участници, както и дегустация на вино. Там ще заявим нашите искания по отношение на политиката в сектора за национално плащане и финансиране, подпомагане на науката в областта на лозарството и винарството, разказа Бошнаков. 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.