Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Геймингът – от държавните регулации до родителската отговорност

Милин Джалалиев, съосновател на ARC Academy, “Бизнес старт”, 05.08.2021

13:31 | 5 август 2021
Обновен: 15:48 | 11 август 2021
Автор: Георги Карамфилов

Гейминг индустрията в световен мащаб се оценява на близо 160 млрд. долара за 2020 г. Китай е най-големият пазар в света, като заема близо една четвърт или $ 40 млрд. Затова не е случайно, че акциите на най-големия разработчик на игри в света - Tencent Holdings, отбелязаха временен спад след новите ограничения за гейминга в Китай. Това заяви Милин Джалалиев, съосновател на ARC Academy, в ефира на “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Преди дни китайски вестник излезе с критична статия срещу пристрастяването към видеоигрите и определи гейминга като „духовен опиум“. В резултат на това Tencent обяви, че налага нови ограничения за времето, в което децата под 18 г. могат да играят – до 1 час на ден през работните дни и до 2 часа през уикендите. Първоначално ограничението ще е само за водещата им игра Honor of Kings. Обсъжда се и пълна забрана за игрите за деца под 12 г.

По-късно китайските медии смекчиха тона, а акциите на Tencent се възстановиха. От 2019 г. в Китай действа закон, който разрешава на децата под 18 г. максимум час и половина гейминг през работните дни и до три часа през уикенда.

Игрите могат да бъдат наркотик като всяко нещо, което доставя удоволствие. Въпрос е на употреба, коментира Джалалиев.

„Освен основател на гейминг академия, аз съм баща на две деца – на 6 г. и на 12 г. Лимитирам им времето за онлайн игри, защото те се увличат. Близо съм до ограничението в Китай – по 1 час на ден през седмицата и по 2 часа на ден през уикенда.“

Tencent също така наложи забрана на децата под 12-годишна възраст да правят покупки по време на игра. Тенденцията е игрите да са безплатни, но в същото време на геймърите се предлага възможност за покупки на всякакви неща (in-app purchases), обясни Джалалиев.

„Ние като родители имаме отговорност да ограничаваме това, има различни инструменти, с които може да се лимитират тези покупки. Изискват се усилия и ограмотяване от страна на родителите – не само да гледат критично на тези процеси, но и да бъдат въвлечени.“

Ограниченията в Китай може би са нормален процес. Гейминг индустрията се развиваше много бързо в глобален план още преди пандемията, каза събеседникът. От друга страна защо никой не обсъжда как има хора, които изглеждат за 24 часа три сезона на един сериал в Netflix, добави той.

Милин Джалалиев коментира, че гейминг индустрията отбелязва 10% ръст, защото пандемията и социалната изолация са привлекли играчи, които никога не са били геймъри или в миналото са играли, но отдавна вече не са активни.

„Това не са core геймъри, а по-скоро периферни играчи. Въпросът е колко от тях ще останат на пазара след пандемията.”

Джалалиев сподели, че разработването на игри е професия, при която младите хора използват таланта и креативността си и създават продукт с висока добавена стойност. Той спомена, че доста често български компании работят по някои от най-големите и най-известните игри в света. Българският клон на Creative Assembly е завършил Total War: Troy, която имаше огромен успех. А българският клон на Ubisoft работи по Assassin's Creed Valhalla. Показателно за успеха на българските компании е, че в края на 2020 г. шведската Embracer Group придоби родната Snapshot Games.

Гостът спомена и за дейността на ARC Academy, която има за цел да подготвя кадри за гейминг индустрията. Над 100 души вече са завършили академията.

Джалалиев е на мнение, че игрите са съвременния начин за комуникиране между децата. В голяма част от тях не се акцентира върху самото играене, а върху комуникацията между участниците.

В разговора той разказа и за реализираното от ARC Academy първото Esport Reality Show - StarForge.

„Проектът мина изключително успешно и сега търсим инвеститори, за да излезем на международния пазар.”

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.