Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ерата на безкраен икономически растеж е към края си

Димитър Събев, журналист и икономист, в предаването „Бизнес старт“, 29.07.2021г.

13:20 | 29 юли 2021
Обновен: 16:20 | 30 юли 2021
Автор: Михаил Митев

Ерата на безкраен икономически растеж скоро ще приключи, въпросът е дали с контролирано действие или с голямо бедствие. Това сподели Димитър Събев, журналист и икономист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Гостът представи в студиото новата си книга "Маркетинг, потребление и икономически растеж". Тя разглежда актуалните проблеми на икономиката и обществото, посочва разликата между икономическия растеж и икономическото развитие и търси къде се крие точката на насищане в една икономика. Трудът е писан 20 г., като съвпада с опита на журналиста да намери своя път в икономическата наука. Започва го като млад докторант през 2001 г., търсейки пресечната точка на икономиката, екологията и културата. А тази пресечна точка е стремежът към растеж, смята Димитър Събев.

„Растежът като явление и свойство на икономическата материя е механизмът,по който се осъществява този натиск върху природата. На планетата човешките икономики са развити изключително неравно. В някои (по-богатите) от тях има точка на пресищане, в която всеки един допълнителен растеж според мен руши.“

В същото време в страни от Африка и части на Азия и Латинска Америка растежът е „насъщно необходим“. На него обаче се гледа по брутен, количествен начин, който е силно погрешен, допълни госта.

Няколко са факторите за желанията ни за безспирен икономически растеж, обяснява той. От една страна е чисто психологическият елемент и идеята да постигаме успехи. Друг фактор е сегашният характер на парично-кредитната система. Банките работят с лихви и фиатни пари, което предполага, че трябва да има растеж. Третият механизъм произтича от действителността, в която ръстът вече не е само средство за повишаване на качеството на живот, ами за налагане на една или друга политическа система – от Китай, до Америка.

Убеждението на автора, споделено и в новата му книга, е че ерата на растежа е към края си. Той цитира учени, които твърдят, че ръстът не може да продължи до безкрайност и въпросът е дали ще приключи с голямо бедствие или с контролирана политика.

„Няма биологичен вид на земята, който да расте до безкрайност. Който расте твърде много, след това загива. Трябва да помислим за това и да не вярваме, че сме по-особени. Ние сме бозайници в края на краищата, макар и с ум."

А разликата, описана в книгата, между икономическия растеж и икономическото развитие, е ключова. Противно на виждането, че прирастът на икономиката е позитивно явление, примери показват, че той може да е свързан и с обедняване.

„В Япония голямото земетресение през 2009 г. доведе до скок в икономическия растеж заради загиналите жители. В България през зимните месеци нашият икономически растеж скача, защото расте и БВП-то като се купуват лекарства и се отопляват. Това е свързано с мъка тях, но БВП-то се покачва.“

Докато развитието е адаптационният механизъм на човешката популация към промените в средата и условията, посочва журналистът.

Въпреки прогнозите за по-висок ръст на БВП в България Димитър Събев категорично твърди, че това не определя качеството на живот на хората.

„Българското общество е изключително неравно“, смята авторът. „Незряла икономика, на равнището на третия свят.“

Ние трябва да си помислим как се постига този растеж и какво да го правим. Тази грешка се прави от политиците и отляво, и отдясно, посочва още той.

Събев коментира и ролята на маркетинга в този процес, както и бъдещите тенденции в потреблението.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.