Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кристоф Айххорн: България привлича германския бизнес с кадрите си

Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в София, „Бизнес старт“, 12.07.2021 г.

13:04 | 12 юли 2021
Обновен: 19:14 | 12 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Над 90% от германските инвеститори са доволни от инвестициите си в България и биха искали да се върнат. Макар страната да изпитва трудности в редица сфери, германските инвеститори са доволни като цяло. Това заяви Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в София, в интервю за  Силвия Грозева от Bloomberg TV Bulgaria. 

„Когато попитате германската търговска камара, получавате много впечатляващ положителен резултат. Това е много окуражаващ признак.

Разбира се, има трудности, както всички знаем. Те са свързани с върховенството на закона, с въпроса за солидната съдебна система, със справедливото провеждане на обществени поръчки. Всички тези въпроси съществуват и трябва да се подобрят за повече инвестиции. Но като цяло германските инвеститори са доволни и биха искали да работят повече“, каза Айххорн.

България привлича инвеститорите предимно с квалифицираните си кадри, добави посланикът. „Не само заплатите са привлекателни за нас, нито само данъците, но и уменията на работниците, които са впечатляващи. Особено в областта на информационните технологии и производството.“

Посланик Кристоф

„Не е чудно, че още една интересна германска автомобилна компания идва в България“, каза той в контекста на обявената инвестиция от 140 млн. евро на Next.e.GО  в завод в България за производство на електромобили.  

„E.go е стартъп, който се роди в университета в Аахен, на границата между Германия и Нидерландия. Млади хора решиха да започнат да се конкурират в бизнеса с електромобили с много големите имена. Интересното е, че те откриха партньори в България, което говори за добра инвестиция и добро партньорство.“

Какво още каза посланик Айххорн за инвестиционния климат в България и германските инвестиции може да гледате във видеото.

Снимки: Посланик Кристоф Айххорн по време на представянето на e.go, София, Тех Парк, 10 юли 2021. Снимка: BloombergTVBulgaria