Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Зарядните станции за електромобили в България са около 350 и се увеличават

Илия Левков, председател на националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“, „Бизнес старт“, 08.07.2021

12:02 | 8 юли 2021
Обновен: 10:54 | 9 юли 2021
Автор: Александра Попова

Зарядната инфраструктура се развива доста ускорено в България. По последни данни не по-малко от 350 са зарядните станции, където човек може да обслужи своя елетромобил. Ежедневно имаме между 3 и 5 запитвания за зарядни станции, които да бъдат инсталирани. Потенциалът в България е огромен. В Холандия има над 17 000-18 000 зарядни станции – това е една десета от целите, които си поставят, за да обезпечат елетрическата мобилност. Това коментира Илия Левков, председател на националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

От думите на госта стана ясно, че директива 54 от 2014 г. трябваше да бъде интегрирана в българското законодателство. В нея имаше около 7000 цели, които бяха поставени и трябваше да бъдат изпълнени от България до 2020 г, но това не се случи. Около 6000 от въпросните цели са свързани с електрически зарядни станции.

"Директивата визира трите вида горива – метан, водород и електричество. В използването на метан България е на едни от първите места в региона – на всеки 18 км. имаме метанова станция. Водородни станции няма в България, тъй като са прекалено скъпи, а и няма водородни автомобили, които да зареждат на тях. (...) Потенциалът за изграждане на зарядни станции е огромен в България, тъй като той върви с натиска от страна на елетромобилите, които се движат в страната".

Немският производител на електромобили Next.е.GО търси терени в 6 страни с идеята да построи свои заводи в тях. Една от тези държави е България, като планът е да се инвестират 140 млн. евро, а производствените мощности да бъдат изградени в Ловеч до 2023 г.

Потенциалът за развитие на подобен тип инвестиционни проекти за бизнес с елетромобили също е много значителен. България има нужда не само от производители на самите превозни средства, но и фабрики за батерии. Тук не се фокусираме само върху електромобили, а върху цялата палитра на възможности - от тротинетки до самолети, обясни Илия Леков.

 Организацията „Индустриален клъстер Електромобили“ произвежда кадри в сектора на електромобилността.

"Секторният съвет за електрическа мобилност, който създадохме с Министерството на образованието, се оказа нещо много иновативно в тази част на Европа. Европейската инвестиционна банка реши да бъде разширен този модел, за да може да споделим опита си със съседни държави като Румъния и Гърция. По темата за подготовка на кадри като образователна инициатива сме по-напред от съседните ни държави. С удоволствие бихме споделили тези наши кадри. Целта ни е нашите деца да получат добро професионално образование“.

Илия Леков коментира, че в световен мащаб мащаб автомобилите с малък пробег или тези, които са за градско ползване, са само първи етап в развитието на електрическата мобилност. Тенденцията при всички производители в момента е към осигуряването на по-голям пробег на електромобилите, така че в хоризонт до 5 г. те да могат да бъдат конкурентни по изминато разстояние с едно зареждане на класическите превозни средства с двигатели с вътрешно горене. 

"Тенденцията е за увеличаване на тяхната независимост от зелената инфраструктура. Представете си, че имате електромобил, с който може да изминете 1000 км".

Илия Левков разказа и повече за проекта Smart City Cluster, който е разработен с партньори от Испания, Италия и Германия. Той дава възможност да се обмени информация за различни клъстери в държавите в областта на умните градове и автомобили.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.