Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Amundi: Централните банки "ваксинираха" пазарите

Венсан Мортие, зам.-главен инвестиционен директор в Amundi, "Бизнес старт", 25.06.2021

10:33 | 25 юни 2021
Обновен: 18:29 | 25 юни 2021
Автор: Александра Попова

В близък и средносрочен план декарбонизацията е изключително важна. Компаниите трябва да преминат към по-голяма енергийна ефективност. Водородът може да бъде много важен нов източник на енергия за постигане на целите, свързани с борбата с климатичните промени. В Европа този сектор е доста напреднал, поради това е интересен за инвестиция. Това смята Венсан Мортие, зам.-главен инвестиционен директор в Amundi, а мнението му чухме ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Предвид настоящата подкрепа на централните банки ефектът върху капиталовите пазари от евентуално влошаване на кризата няма да бъде толкова голям, колкото преди. През март миналата година имаше рязък спад на пазарите, тъй като съществувахa много неизвестни относно вируса. Възможно е други причини да предизвикат спадове, но не заради ограниченията и пандемията. Според госта инвеститорите ще се сблъскат с три ключови предизвикателства в бъдеще.

"Първото е връщането на дълга, който никога не е бил толкова висок заради корпоративния дълг и дълга на домакинствата. Дългът е в основата на финансовата система. Вторият важен въпрос е как и кога ще приключи изключително гъвкавата политика и стимули. В  момента има ликвидност в системата – банките разполагат с огромни кешови наличности, а в същото време ликвидността на пазарите намалява".

Венсан Мортие е на мнение, че ликвидността може да бъде следващият катализатор на финансова криза. През март миналата година имаше огромен спад на ликвидността и тогава клиентите на банките изпитаха трудности и проблеми. 

Инфлация, пандемията и централните банки ще бъдат основните фактори, които ще се отразят върху световните капиталови пазари до края на тази година.

"Смятаме, че в САЩ и Европа инфлацията ще бъде по-висока от очакваното и ще надмине очакванията на централните банки. Растежът в Европа и САЩ ще се върне към дългосрочните тенденции. В днешно време номиналните лихви получават голяма подкрепа от пазарите, тъй като централните банки закъсняха да предприемат действия. Тези отрицателни реални лихви ще се отразят на растежа, така че инвеститорите трябва да следят къде ще отидат те".

Гостът заяви, че ваксинацията е единственият начин за справяне с пандемията. Някои страни смятат, че могат да се справят с пандемията без ваксини, но това няма как да се случи. Спрямо капиталовите пазари централните банки до известна степен "ваксинираха" пазарите – говорим за всички тези стимули, които бяха "инжектирани" в системата

„За нас социално отговорните инвестиции са част от най-важните процеси. Това не означава инвестиции само в климата, а и за управление и социално равенство. Следващата вълна ще накара компаниите да инвестират в повече социално отговорни проекти в различни сектори.“

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.