Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Актът за цифрови услуги срещу фалшивата козметика

адв. Жулиета Мандажиева, партньор в KDBM Law и регистриран представител в Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO), „Бизнес старт“, 21.06.2021

12:00 | 21 юни 2021
Обновен: 10:36 | 22 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Има една пробойна и това е т.нар безопасно пристанище от отговорност на платформите за онлайн търговия. По силата на закона за електронна търговия  е предвидено това, че ако платформата не знае, че има нарушение, или че дадена обява не съответства на определен вид регламентация, или пък има нарушения на интелектуална собственост - тя не е длъжна да следи за това и не носи отговорност за това нарушение. Донякъде тази пробойна ще се запуши с акта за цифрови услуги. Това каза адв. Жулиета Мандажиева, партньор в KDBM Law и регистриран представител в Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„От много години нарушенията на правата на интелектуалната собственост са дори криминализирани. Аз лично имам съмнения до колко интензитета на една санкция и превръщането ѝ в толкова тежка, като респективно тя се доказва по много тежък начин, би допринесла за това като цяло тези нарушения да бъдат намалени. В правото не винаги най-тежките санкции работят най-добре. Ефективният контрол ще дойде с акта за цифрови услуги“, коментира тя.

Най-често нарушенията са свързани с това, че се извършва внос от държави по нерегламентиран начин - проблем с митниците. „Не е задължително да става дума за фалшифициране на козметика, но най-лесно се привличат потребителите чрез познати марки“, добави адв. Мандажиева.

Проблемът има няколко аспекта - от една страна това нарушаване на правото на интелектуална собственост на автентичните производители, от друга е нарушаване на конкурентното право и не на последно място нарушаване на правото на защита на потребителите, като дори в определени случаи - застрашаване на тяхното здраве."

По думите ѝ, такъв тип нерегламентирани продукти най-често се внасят от Турция, но Китай е първенец на територията на ЕС.

Адв. Мандажиева сподели и детайлите, на които тя самата обръща внимание, когато избира козметичен продукт за себе си.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.