Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БРАИТ: Служебното правителство да действа бързо, за да привлечем производители на електромобили

Иван Михайлов, председател на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии", "Бизнес старт", 12.05.2021

11:30 | 12 май 2021
Обновен: 12:35 | 12 май 2021
Автор: Севделина Илиева

Чуждестранните инвеститори изчакват с новите си проекти в България, заради политическите промени, през които минава страната ни. В региона се конкурираме със страни, които имат доста добри заявки и добра предвидимост. Това каза Иван Михайлов, председател на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Една Гърция изведнъж се транформира в IT дестинация. Защо не и Сърбия, там също се правят доста инвестиции. Ние се намираме в ситуация на турбулентни политически промени, които поставят инветиторите в една изчакваща ситуация.“

Служебното правителство трябва да действа бързо и оперативно, да се върнем към стабилен инвестиционен климат, за да се реализират съществени проекти в България, в това число за производство на електромобили и за производство на електрически автобуси, каза Михайлов.

По думите на госта, служебния кабинет не може да си позволи да измести фокуса само върху изборите и да загърби всички останали важни теми.

„Инвеститорите са много чувствителни в към политическата и икономическа стабилност на средата, така че ние се намираме в един много чувствителен етап, в който трябва да покажем предвидимост и гарантиранe на процеси, които са започнали. Не можем да загърбим останалите важните теми – нашият живот продължава.“

Съставът на служебното правителство е ясен – много малко от членовете можем да определим като политически фигури - повечето са лица на бизнеса.

„Заявката за експертен кабинет беше дадена на доста ранен етап, така че не е изненада, че експертите са водещи. В рамките на този кабинет не можем да очакваме политическа окраска, предвид това, че това е служебно правителство – ние очакваме конкретни действия. Заявката е повече от ясна – да се работи експертно.“

Служебен министър на икономиката е Кирил Петков. Той е човек от бизнеса, без опит в държавната администрация, а според Иван Михайлов това е плюс.

„Имаме редица примери в Европа, където в различни държавни институции се прилагат бизнес методи. Смятам че бизнес подходът и бизнес мисленето в случая е позитив, защото се разбират проблемите на бизнеса от другата страна. “

Гостът коментира още дигитализацията, икономическата инфраструктура в страната и докога трябва да продължат мерките за подкрепа на бизнеса. Според Михайлов е изключително важно мерките за подкрепата на бизнеса да продължат, а приоритетите в Плана за възстановяване и устойчивост да са кръговата икономика, дигитализациятаи зелената сделка, но през призмата на промяна и преквалификация.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.