Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Животновъди настояват за мерки срещу “виртуалните” овце

Симеон Караколев, председател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Бизнес старт, 07.05.2021

11:39 | 7 май 2021
Обновен: 11:40 | 7 май 2021
Автор: Николета Рилска

Недобросъвестни стопани у нас поддържат “виртуални” бройки животни, като по този начин се възползват от общински пасища и субсидии. Практиката ощетява малките и средни фермери и стопанства. Това заяви Симеон Караколев, председател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Караколев разказа за предложените мерки за преустановяване на нечестните практики в сектора, включително изсветляване на данните, които всеки животновъд е публикувал; наемането само на пасища в близост до съответната община; налагането на санкции за длъжностните лица, които не изпълняват закона.

“Размерът на субсидия за декар на пасище е от 30 до 50 лева за едно животно”, обясни Караколев.

По негови думи причините за намаляващия брой на отглежданите у нас овце са комплексни, а сред тях са демографският фактор и неправилната държавна политика.

“Държавната политика спрямо сектора е безцелна от 20 години... Получават се феодали по места, които задушават абсолютно всичко покрай тях”.

Като един от най-големите проблеми за животновъдите у нас Караколев изтъкна липсата на достъп до ликвиден ресурс за изпълняване на инвестиции и за модернизиране на стопанствата.

“70% от фермите у нас нямат никаква механизация. Достъпът им до финансов ресурс е ограничен. Ако нямаме политика, конкретно насочена и към този сектор и тя да е работеща, ние го обричаме на гибел”.

“Трябва да се знае какъв е националният ни интерес - какво да произвеждаме, къде да го произвеждаме, какво да продаваме, къде да го продаваме. Когато ние си поставим национални цели и приоритети, тогава ще можем да следим как се изпълняват те”, посочи още гостът.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.