Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Индия - тежко засегната от пандемията, но атрактивна за инвестиции

Калин Радев, председател на Индийско-българската бизнес камара, "Бизнес старт", 06.05.2021

12:30 | 6 май 2021
Обновен: 14:21 | 7 май 2021
Автор: Севделина Илиева

Индия се развива много бързо в технологично отношение. Страната е много добър пример за въвеждане на биометричен регистър, който обхваща 700 млн. индийци към момента. Регистърът позволява на всякакви компании, които искат да регистрират нови членове, да сторят това чрез пръстов отпечатък и веднага да получат данните на съответните лица. Подобна технология в ЕС ще подлежи на различни защити на лични данни. Това заяви Калин Радев, председател на Индийско-българската бизнес камара, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Например, ако развивам малък бизнес и имам нужда от заем, мога да сложа пръстовия си отпечатък и скоринг системата на финансовата институция веднага да определи дали отговарям на условията. Докато в България продължава практиката, когато отидете в банка, да ви поискат лична карта. Ако подписвате договор – ще ви снимат документа за самоличност, ще се подпишете, че е вярно с оригинала. Всички тези неща от години са изчезнали в Индия благодарение на този регистър“.

Калин Радев коментира и ситуацията с пандемията от COVID-19 в Индия. В последните дни азиатската страна отбеляза негативни рекорди – над 400 000 случаи на заразени и близо 4000 смъртни случая дневно. Индийската делегация се самоизолира на срещата на външните министри на Г-7 след 2 положителни проби. Редица държави изпращат помощни средства и медицинско оборудване.

"Ситуацията наистина е много тежка, честно казано толкова тежка не е била никога. Искам да се обърна към всички български фирми, които биха могли да помогнат с медицинска техника, препарати, в момент има забрана за изнасяне на кислород, но контейнери за изнасяне на кислород, бутилки – всичко би било от полза. Да напомня, че Индия беше от първите страни, които помогнаха на България, когато трябваше да се доставят маски".

Официални данни за българо-индийския стокообмен за 2020 г. все още няма, но предварителните показват 10% спад.

„Не е добре, но на фона на пандемията бих казал, че е един устойчив стокообмен - очаква се да бъде около 350 млн. лева. За Индия ние изнасяме много неща“.

Индийският износ също показва признаци на възстановяване. През април експортът на страната е нараснал с близо 200% спрямо същия период миналата година. Основен принос за това имат скъпоценните камъни, бижутата, продукция от машиностроенето и нефтопродукти, стана ясно от разговора.

„Най-големият производител и износител на ваксини в света е Индия. Очаквах това също да бъде включено в списъка. За България не съм чул да се внасят ваксини от там, но ние би трябвало да имаме достатъчно. Износ за Европейския съюз обаче със сигурност ще има.“

"Очаква се ситуацията да бъде овладяна до няколко седмици. Индия има седмица да изготви план за действие", напомни гостът по отношение на разпространението на коронавируса в страната. Той отбеляза, че разликата между първата и втората вълна в Индия е това, че сега бизнесите работят.

„В крайна сметка това е един избор на баланс, как биха се измерили последствията, ако бъде затворен бизнесът?! Много е трудно да се правят такива избори, не искам да съм на мястото на никой, който ги прави“.

"Има фирми в България, които могат да помогнат, независимо че ние сме малка държава. В момента всяка една помощ е от значение", сподели Калин Радев.

„За момента не са ни потърсили български компании, въпреки че имаше няколко призива“.

Лидерите на ЕС и Индия ще проведат среща тази събота в Португалия, като един от акцентите е укрепване на стратегическото партньорство в областта на търговията, технологиите и свързаността.

„Това е една от големите надежди за възстановяване на индийската икономика. Индия се надява да има споразумение с ЕС за свободна търговия, премахване на данъци и други такива мерки, които биха дали възможност на страната да изнася много. Тези преговори текат от много време. Факт е, че липсата на споразумение не е добре нито за Европейския съюз, нито за Индия.“

По отношение на конкуренцията Индия – Китай, гостът коментира, че китайският подход е традиционно агресивен и Индия леко изостава. А за българския план за възстановяване и устойчивост Калин Радев коментира, че би искал да бъдат включени малко повече технологии и да бъдат въведени повече електронни регистри.

Разбира се, давам си сметка, че трябва да изградим първо базовата инфраструктура. Ако нея я няма, трудно ще се правят нанороботи“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.