Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България ще създава зелени норми за градовете с още 12 европейски страни

Татяна Бояджиева, председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България, Бизнес старт, 06.05.2021

12:00 | 6 май 2021
Обновен: 12:52 | 6 май 2021
Автор: Николета Рилска

Кампания за зелени градове стартира в 13 страни от Европейския съюз. Тя е на стойност 3,5 милиона евро, а нейният ангажимент е да убеди всички колко положително влияят растенията и колко повече зелени площи трябва да имаме. Повече по темата разказа Татяна Бояджиева, председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Пандемията ни даде време за равносметка... Оценихме колко важно е да сме здрави, колко важно е да имаме изграден имунитет. Оценихме живота в обществото”.

По думите на госта след пандемията се залагат и нови европейски програми. Тя посочи, че настоящата, която се нарича “Още зелени градове за Европа”, е втора част на “Зелени градове за устойчива Европа”.

“Все повече държави се ангажират да изградят новите зелени норми”.

Бояджиева обясни, че по програмата в тези европейски страни се работи за създаването на зелени норми, включително как да се използват ефективно всички възможни ниши за допълнително озеленяване; да има отделени паркови площи в новите квартали; да се установи колко зеленина е необходима за един градски човек.

“Зеленият град е щастлив град... Трябва да пораснем интелектуално и да оценим колко по-добре се чувства човек и може да живее в една среда със зеленина”.

Гостът коментира и загубите от пандемията за производителите на декоративни растения у нас, като посочи, че те възлизат на два милиона евро, а секторът е претърпял щети в цяла Европа.

“Тази година тръгва много добре, заложени са програми, започваме за излизаме от кризата”.

Бояджиева коментира и необходимостта от намаляване на данък добавена стойност в сектора.

Повече по темата вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.