Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

600-700 хил. тона храна, изхвърляна в България на година, може да отиде към уязвими групи

Елица Николова, гл. редактор на "Мениджър" и Гepгaнa Димитpoвa, мениджър корпоративна и социална отговорност в Каuflаnd Бългapия, "Бизнес старт", 27.04.2021

11:49 | 27 април 2021
Обновен: 16:33 | 27 април 2021
Автор: Александра Попова

Годишно в България се изхвърлят между 600-700 хил. тона храна, която може да отиде по предназначение към уязвими групи. Това заявиха Елица Николова, главен редактор на "Мениджър" и Гepгaнa Димитpoвa, мениджър корпоративна и социална отговорност в Каuflаnd Бългapия, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

От думите на Елица Николова стана ясно, че форумът "Отговорни производители" се организира за трета поредна година, като в него се предвидени три панела.

"Основна тема в първия ще бъде динамиката в сектора и приносът на веригите и производителите към регионалната и националната икономика. Вторият панел ще бъде свързан с оползотворяването на храната и фактът, че най-голям процент храна се изхвърля от българските домакинства. В тази част на форума представители на бизнеса ще дискутират какви са правилните модели бизнесът да дарява повече храна на Българската хранителна банка. В третия панел ще проследим промяната в потребителските тенденции по време на пандемията".

"По отношение на хранителното банкиране трябва да се започне с процеса много преди стоките да постъпят в самите обекти. В нашата компания ние разполагаме със система за управление на наличностите, която обработва значителен обем от данни. По този начин ние поръчваме оптимални количества, които да бъдат доставени в нашите магазини", заяви мениджърът в Каuflаnd Гергана Димитрова. 

"Цената на стоките, на които предстои да изтече срокът на годност, се намалява. В момента работим и по проект с Българска хранителна банка да се даряват такъв тип продукти, за да могат те да отиват до нуждаещи се хора".

От думите на Гергана Димитрова стана ясно, че според информация от Българската хранителна банка най-малко се даряват свежи продукти.

"За това и ние от Каuflаnd България допринасяме, като през годината се опитваме да даряваме повече плодове и зеленчуци".

"По време на пандемията социалните теми станаха все по-важни, както и бизнесът става все по-отговорен. За да функционира по-добре Българската хранителна банка, са необходими нормативни промени“, заяви главният редактор на "Мениджър".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.