Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Google ще спре да продава реклами въз основа на търсене в мрежата

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg , Бизнес старт, 04.03.2021

12:29 | 4 март 2021
Обновен: 13:17 | 4 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Google планира да спре да продава реклами въз основа на конкретно търсене в мрежата. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Компанията Alphabet  заяви в сряда, че планира през следващата година да спре да използва или да инвестира в технологии за проследяване, които уникално идентифицират потребителите в мрежата, докато преминават от сайт на сайт в интернет". 

"Промяната може да прекрои бизнеса с дигитални реклами, където много компании разчитат на проследяване на лица, за да насочат рекламите си към тях, да измерват ефективността на рекламите и да спрат измамите", коментира Попов. 

"Google обяви още през миналата година, че през 2022 г. ще премахне най-широко използваната такава технология за проследяване, наречена бисквитки на трети страни. Но сега компанията казва, че няма да изгражда алтернативни технологии за проследяване или да използва свои собствени инструменти за закупуване на реклами, разработените от други организации, които да заменят технологията". 

Главнят редактор на Investor.bg коментира и новината, че Amazon отваря първи безкасов магазин в Лондон. 

"Това е първото разширяване на автоматизираната технология за разплащания на компанията извън САЩ". 

"Магазинът, подобно на американските, ще използва набор от камери и други сензори, за да проследява купувачите, докато вземат артикули от рафтовете, и ще им таксува кредитната карта, след като излязат от обекта", обясни Попов. 

Целия разговор вижте във видеото.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.