Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България се нуждае незабавно от национална стратегия за ранно детско развитие

Д-р Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на Фондация "За нашите деца"; Д-р Наталия Михайлова, ръководител на изследователския екип по изследването на Фондация "За нашите деца", Бизнес старт, 22.02.2021

11:51 | 22 февруари 2021
Обновен: 11:51 | 22 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Първите три-пет-седем години на едно дете са основополагащи. Науката отдавна доказа, че 80% от човешки мозък се формира именно в тази ранна детска възраст. Ако имаме една прекрасна среда както в семейството, така и във всички социални центрове за детско развитие, ние ще можем да постигнем една изключително висока социална и когнитивна подготовка на детето, когато то постъпи в 1 клас. Това заявиха д-р Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца" и д-р Наталия Михайлова, ръководител на изследователския екип по изследването на фондация "За нашите деца", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В България имаме много тревожни данни. Първо, имаме деца, които отпадат от училищната система, и второ - много висока дестка бедност. Почти всяко второ дете у нас живее в бедност, като само за миналата година 2948 деца са родени от непълнолетни майки".

"Налице са редица социални проблеми, а в същото време искаме икономически прогрес", коментира Иванка Шалапатова, добавяйки, че именно в разрешаването на тези проблеми е ролята на Фондация "За нашите деца".

"Ние каним всички компании, които имат социално-отговорна политика наистина да ни подадат ръка, за да можем да инвестираме в цялостното развитие на децата -  те са по-ценен капитал, отколкото пътната инфраструктура".

Иванка Шалапатова цитира макроикономиста Джеймс Хекман, според когото ако се инвестира в качественото развитие на едно дете именно в първите седем години, възвръщаемостта на първоначалната инвестиция е между седем и десет пъти в дългосрочен аспект.

По думите на Наталия Михайлова политиките на България, свързани с ранното детство и като цяло детското благоволение, са в много начален дискусионен етап на развитие.

"Българските политики са свързани с осигуряване на достъчно достъпни услиги за децата и техните семейства, но се правят предимно на основа доспускания, а не въз основа на данни. Затова изследването на Фондация "За нашите деца", което ще бъде представено официално тази седмица,  предоставя количествени и качествени данни за актуалната ситуацията у нас".

"Една от основните находки на нашето изследване е, че липсва цялостен модел за една от важните три сфери - образование, социална закрила и професионално развитие", посочи Иванка Шалапатова. 

"Основният ключов момент за професионалистите е да се разработи национална стратегия за ранно детско развитие, която към настоящия момент в България липсва. Образованието и последващото професионално обучение трябва да бъдат фокусирани по спецификите на ранното детство и да се създадат много по-добри условия за тези професионалисти".

Международната конференция на Фондация "За нашите деца" под надслов „България расте с децата си“, на която ще се обсъди развитието професионализма на работещите с деца,  ще се проведе тази седмица на 25 и 26 февруари.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.