Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Връщат фактическия лидер на Samsung в затвора

Елена Кирилова, редактор в сайта Investor.bg, Бизнес старт, 18.01.2021

12:01 | 18 януари 2021
Обновен: 12:01 | 18 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Фактическият лидер на Samsung Лий Дзие-юн се връща в затвора. Той бе осъден на две години и половина лишаване от свобода, след като бе обявен за виновен за даване на подкуп и злоупотреби. Това заяви Елена Кирилова, редактор в сайта Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"52-годишният Лий, който е внук на основателя на Samsung, излезе на свобода през 2018 г., когато апелативен съд облекчи първоначалната му петгодишна присъда. Лий прекара близо година в затвора. През 2019 г. Върховният съд на Южна Корея разпореди повторно разглеждане, което доведе до днешната присъда".

"Лий беше задържан след обявяването на присъдата. Той може да обжалва решението на Върховния съд на страната, въпреки че отмяната на новата му присъда е малко вероятна, твърдят южнокорейски експерти по право", заяви Кирилова. 

Гостът коментира и новината, че администрацията на Доналд Тръмп е уведомила доставчиците на Huawei, в това число и производителя на чипове Intel, че анулира част лицензите за продажби към китайската компания Huawei.

"Действията, които вероятно са последните срещу Huawei Technologies в рамките на мандата на Доналд Тръмп, са поредните от продължаващите отдавна усилия за отслабване на най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света".

"Huawei и Intel отказват да коментират въпроса. От своя страна от Министерството на търговията на Съединените щати твърдят, че не може да коментират конкретни решения за издаване на лиценз, но посочват, че продължават да работят с други агенции за прилагане на политиките за лицензиране по начин, който защитава интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ", заяви Кирилова.

"В имейл,  който документира промените, Асоциацията на индустрията за чипове е посочила в петък, че Министерството на търговията е показало намерение да откаже значителен брой искания за лиценз за износ към Huawei и отнемане на поне един издаден по-рано лиценз“.

Целия разговор вижте във видеото.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg