Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Търсят се все още варианти как ще гласуват хората под карантина

Стоил Цицелков, заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК, председател на Европейската асоциация за защита на човешките права - България, Бизнес старт, 14.01.2021

10:51 | 14 януари 2021
Обновен: 10:52 | 14 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Към момента не съществува организация на изборния процес за гласоподаватели, които са болни от Covid или контактни с позитивни лица. Преди няколко седмици председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев поясни, че при сегашните закони и разпоредби тази част от българския електорат не би могла да упражни правото си на глас, след което се активизираха властимащите с консултации по този въпрос. Това коментира Стоил Цицелков, заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК, председател на Европейската асоциация за защита на човешките права - България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Съгласно Конституцията всеки български гражданин има правото да гласува и не би трябвало да бъде изключван нито един гласоподавател от това му право". 

Стоил Цицелков поясни, че в момента се разглеждат различни варианти, за да се адресира този въпрос като изграждане на специални изнесени помещения на открито или училищни физкултурни салони.

"Тези предложения в момента се обсъждат, но е необходима воля на управляващите", поясни още заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Сред другите добри практики, които са в процес на обсъждане и взаимствани от други страни, събеседникът посочи гласуване по пощата за българските граждани в чужбина, където подобно гласоподаване е приета практика, както предварителен вот седмица преди действителния.

"Напълно вероятно е в хода на пандемията някой страни да забранят големи събирания в консулства и посолства, като по този начин да бъде отнето конституционното право на българските граждани в чужбина", коментира Стоил Цицелков

"Макар че изглежда парадоксално българите в чужбина да могат да гласуват по пощата, а у нас да не сме способни към този момент да упражним правото си на глас по този начин, не смятам, че това е странно, тъй като в България липсва доверие в пощите".

По отношение на машинния вот председателят на Европейската асоциация за защита на човешките права - България изказа тезата, че подобна иновация би донесла една много позитивна промяна, но е нужно да бъде използван целият капацитет на тези машини, вместо "да се броят хартиените разписки, тъй като се губи смисъла". 

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.