Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пандемията промени бизнес модела на книгоиздателите

Милена Стефанова, управляващ директор на издателство "Софтпрес", Бизнес старт, 03.12.2020

11:33 | 3 декември 2020
Обновен: 13:05 | 3 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Въпреки големите трудности в началото, пандемията създаде добри възможности за книгоиздателите, които дават отражение в променя в бизнес модела на компаниите. Това обясни Милена Стефанова, управляващ директор на издателство "Софтпрес", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Започва превъзмогване на безпрецедентния спад от първата вълна на вируса, когато приходите на компаниите намаляха с 50-70%“, каза гостът.

„Точно този спад обаче стана катализатор за приемането на по-ниската ставка на ДДС, за която ние се борим от години, и това беше глътка въздух и за книгоиздателите, и за читателите“.

Стефанова обясни, че договорите за доставка с големите вериги магазини се сключват на база на цената на книгата без ДДС. Така намаляването на ставката веднага е оказало влияние върху крайната цена на книгите. От друга страна, това е било положително и за авторите, чиито хонорари са се увеличили.  

„Категорично секторът може да разчита на онлайн продажбите, това беше преломен момент да се направи тази променя в бизнес модела на издателите“, каза още гостът.

Специално за "Софтпрес" гостът обясни, че преминаването предимно към онлайн търговия е дало на издателството по-голяма възможност за общуване с клиентите.

„Концентрираме се върху интересно съдържание, персонализирани срещи с автори, тъй като  имаме възможност за непосредствен контакт с читателите си и това създава едно много по-персонализирано общуване“.

Стефанова засегна темата и за издаването на дългоочаквана книга „Обетована земя“- личните мемоари на Барак Обама.

„Имахме опасения, че мерките срещу коронавируса ще се отразят на предварителните заявки, но за щастие това не се случи. Само по предварителни заявки вече са реализирани 2/3 от първоначално тираж“.

Относно биографиите на български личности Стефанова заяви, че безпрецедентен успех е пожънала автобиографията на Христо Стоичков.

„Това, което е особен успех за нас е, че екипът, който засяна зад аудио книгите на Мишел и Барак Обама застана и зад тази на Христо Стойчков“.

Целия разговор очаквайте във видео.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.