Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските общини искат възможност за гъвкаво управление на водните ресурси

Силвия Георгиева, Национално сдружение на общините в Република България, Бизнес старт, 01.12.2020

10:06 | 1 декември 2020
Обновен: 11:20 | 1 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Становището на Национално сдружение на общините в Република България по Закона за ВиК се застъпва за това, че е необходима възможността за гъвкаво управление на водните активи и рамково определяне на стандарти, с които трябва да се съобразяват водорапределителните дружества. Това заяви Силвия Георгиева, Национално сдружение на общините в Република България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Общините са най-близо до хората и реагират най-бързо и в момента има много заразени с коронавирус служители на общините, които продължават да работят макар и в изолация, обясни гостът.  

„Това наложи преформатиране на работата, спазват се всички изисквания и общинските администрации са ангажирани в момента с голям обем противоепидемични и социални дейности“.

Георгиева заяви, че освен задълженията, свързани с пандемията, общините извършват и стандартните си дейности.

„Правим всичко, което дължим на гражданите“.

По думите на госта малките общински болници се справят много трудно с епидемичната обстановка. Георгиева обясни, че всички 122 общински лечебни заведение приемат болни от Covid-19 в неусложнено и усложнено състояние.

„Проблемите са както навсякъде, като най-големият е този с персонала. Около 40% от служителите са в пенсионна възраст".

Относно Плана за възстановяване и устойчивост Георгиева обясни, че той дава на общините възможност за широка палитра от инвестиции, които да могат да бъдат използвани за необходими реформи.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости в „Бизнес старт“ можете да видите тук.