Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ЕС засилва фармацевтична индустрия в Европа с нова стратегия

Деян Денев, Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България, Бизнес старт, 30.11.2020

11:02 | 30 ноември 2020
Обновен: 11:39 | 30 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Европейският съюз цели увеличаване на лекарственото производство е Европа и изграждане на силна фармацевтична индустрия. Това заяви Деян Денев, Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите на госта Фармацевтичната стратегия за Европа представлява основа за промяна в европейското законодателство за следващите три години, която ще доведе до една по-устойчива система, гарантираща на пациентите достъп до иновативни и финансово достъпни лекарства.

„В условията на пандемия видяхме колко е важен фармацевтичният сектор. Той  е такъв и в нормални условия, но това не е толкова явно“.

Съгласно стратегията ще се инвестира много повече в разработването на лекарства на територията на ЕС за болести, които сега са смятани за нелечими, и в осигуряването на по-бърз достъп за терапии за пациентите, обясни Денев. Той също така каза, че към момента повечето лекарства, потребявани в ЕС се произвеждат извън блока.

„Стратегията предвижда увеличаване на производството в Европа и увеличаване на обмена на информация между държавите за съобразяване на нуждите на населението и повишаване на възможностите на индустрията бързо да произведе и достави необходимите лекарства без да се стига до свръхпроизводство“.

По думите на Денев стратегията не е създадена, за да адресира пандемията, но тя може да ни помогне да изградим навици.

Гостът също така коментира процеса по разработването на ваксина, като заяви, че някои от медикаментите, чиито производители са кандидатствали за разрешение за прилагане, вече са по складовете, така че, когато разрешението бъде дадено ваксините да бъдат разпространени по най-бързия начин.  

„Това, което се промени е, че досега ваксините се разработваха от една компания само със собствените й усиля, а сега виждаме обединение на компании така, че производствените мощности да изработят стотици хиляди дози максимално бързо“.

Денев прогнозира и, че в началото на следващата година може би ще имаме разрешена за употреба ваксина в ЕС.

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ можете да видите тук.