Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европейска нощ на учените 2020 – какво да очакваме?

Любов Костова, директор на Британския съвет в България, Бизнес старт, 23.11.2020

11:00 | 23 ноември 2020
Обновен: 12:42 | 23 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Наука има във всяко едно проявление от нашия живот, ето защо събитието „Европейска нощ на учените“ има за цел да покаже именно какво точно прави науката и защо тя е важна. Това заяви Любов Костова,  директор на Британски съвет в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Тази година събитието ще се проведе изцяло онлайн на 27 и 28 ноември, като ще бъде с продължителност от 30 часа. Водещата тема ще бъде за растителното здрве. В подготовката на проекта участват общо 20 институции, което по думите на Костова е и най-голямата коалиция за наука в България. В тази група влизат академични, изследователски, индустриални и образователни партньори, а освен това НПО-та и Sofia Tech Park, стана ясно от разговора.

„Има огромна нужда да говорим все повече за наука, особено в тази година, когато има толкова конспиративни и скептични мнения относно явленията, които влияят живота ни. Целият свят в момента гледа към учените с надежда ваксините да бъдат точни, математическите модели - също, за да дават тази сигурност, от която всички ние се нуждаем“.

Събитието е насочено предимно към младите хора, на които им предстои да изберат своето кариерно развитие. Според Костова, при взимането на тези големи решения, те се позовават на няколко фактора, един от който е да им бъде грабнат интересът.  

„От друга страна младите взимат решения на базата на ролеви модели – когато видят, че ученият не е скучен, безинтересен и затворен в себе си човек, а заема много важна роля в живота на своето общество; когато видят, че в наука могат да се разказват интересни и завладяващи истории, тогава се вдъхновяват“.

По време на събитието младите хора ще имат възможност да напишат есе на тема „Как виждат себе си в бъдеще“, да участват чрез т.нар. гражданска наука и да се срещнат с академиците на българската Академия на науката и да проследят как минава един ден от живота им.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.