Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

BEAM: Стартъпите с достъп до лесно финансиране, а за инвеститорите – възможности за добри печалби

Доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса, Бизнес старт, 12.11.2020

11:06 | 12 ноември 2020
Обновен: 14:12 | 12 ноември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM може да донесе печалби в пъти на инвеститорите, а не в проценти, ако компаниите са подбрани правилно с потенциал за растеж. Рискът там обаче ще бъде по-висок. Това каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите на д-р Моравенов пазарът BEAM е една добра алтернатива за достъп до капиталовите пазари.

Гостът обясни, че когато една компания се финансира чрез рискови инвеститори, то тя е ангажирана да отговори на техните изисквания, докато пазарът BEAM дава възможност за достъп до пасивни инвеститори, които не искат контрол над компанията, а разчитат на доброто управление на мениджмънта.

„Основното нещо е компанията да бъде атрактивна за инвеститорите като цяло. Този пазар дори е подходящ за компании, които все още не реализират печалба“.

Доц. д-р Маню Моравенов каза още, че листването на БФБ и на пазара BEAM не изисква кой знае какъв ресурс, като компаниите са облекчени и от към представянето на конспект.

„Борсата се опитва да създаде правилната среда. Голяма част от бизнесите пострадаха и една част от инвеститорите също са внимателни, но въпреки това възможностите за добри“.

Пазарът за растеж на МСП beam осигурява на компаниите редица облекчения в сравнение с административните изисквания спрямо дружествата, допуснати до търговия на регулирания пазар, организиран от БФБ. За набирането на капитал до 3 млн. евро на пазара за МСП beam не е необходим одобрен проспект за първично публично предлагане от Комисията за финансов надзор. 

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Целия разговор гледахте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.