Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Прогноза: Безработицата в България може да достигне 10% в края на годината

Д-р Атанас Атанасов, преподавател в УНСС и собственик - управител на "Иконометрика", Бизнес старт, 09.11.2020

09:55 | 9 ноември 2020
Обновен: 11:07 | 9 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Заради т.нар. сезонна безработица - с оглед на това, че през есента и зимата безработицата е по-висока - и кризата от коронавируса можем да очакваме, че в края на годината и началото на следващата безработицата в България ще достигне 10%. Това прогнозира д-р Атанас Атанасов, преподавател в УНСС и собственик - управител на "Иконометрика", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите на госта за развитието на пандемията от коронавирус в България първо трябва да се вземе предвид броят на заразените, като според някой експерти те са над 7 пъти повече от официално обявените.

„Ако се запази тази тенденция, можем да очакваме до няколко седмици заразените да достигнат 100 хил. случаи“.

Според Атанасов отговорността да обърнем кривата на заразяване е наша, но все пак трябва да бъдат въведени нови по-строги ограничителни мерки.

„От нашето поведение зависи как ще се развие пандемията, но това трябва да бъде определено с нови по-строги мерки, иначе рискуваме драстично увеличение на броя заразени и колапс на здравната система“.

Гостът обясни, че е по-коректно е да се измерва броят на смъртните случаи към броя на приключените случаи, като заяви, че в света смъртността е около 3%, измерена по този начин.

„Разбира се всичко не може да бъде затворено, но ако в момента предприемем мерки, след две седмици ще имаме по-малко активни случаи и по-малък удар върху икономиката“, заяви Атанасов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.