Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Писателят Мануел Вилас: Коронавирусът внедри страх и социално отчуждаване в Испания

Мануел Вилас, писател, Бизнес старт, 30.10.2020

10:25 | 30 октомври 2020
Обновен: 14:10 | 30 октомври 2020
Автор: Магдалена Иванова

Коронавирусът внедри страх и социално отчуждаване в Испания, заяви писателят Мануел Вилас* в предаването „Бизнес страт“ с водещ Живка Попатанасова.

Именно темата за коронавируса и как той е променил светът и връзките между хората ще бъде пресъздадена в новата книга на Мануел Вилас, която се очаква да излезе през следващата година.

„Очарован съм от София и България, и се радвам, че съм тук по повод честването на 110 години дипломатически отношения между двете страни“.

Според него заради сходствата, които имат България и Испания, социално-културното сътрудничество между страните трябва да се увеличава.

„Испанската и българската литература са взаимно непознати. Трябва да се работи за това литературата да е позната в двете държави, необходими са спогодби за преводи“.

„Страна без култура и писатели е страна без идентичност“, коментира Мануел Вилас във връзка с ограниченията за културния живот, които се налагат заради пандемията.

Той обаче обясни, че в Испания театрите работят при спазване на мерките и социалната дистанция, като се провеждат и панаири на книгите, но също при съобразяване с изискванията за безопасност.

По повод ситуацията в Испания около разпространението на вируса и ограничителните мерки Мануел Вилас заяви, че испанците реагират със солидарност и отговорност.

Вилас разказа и за срещите си у нас с ученици, изучаващи испански.

*Мануел Вилас е испански писател - носител е на отличия в няколко жанра, включително поезия, есета, разкази и романи. Последният му роман „Алегрия“ е финалист на „Премио Планета“, докато по-ранната книга „Ордеса“ печели Prix Femina Étranger. Преподава в университета в Айова. Той е в България по повод 110 години от дипломатическите отношения между България и Испания. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.