Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Липсата на споразумение за глобален цифров данък ще причини търговска война

Десислава Кръстева, Фондация "Право и Интернет", Бизнес старт, 14.10.2020

11:00 | 14 октомври 2020
Обновен: 11:33 | 14 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

Ако не се стигне до споразумение за глобален цифров данък, то това би гарантирало избухването на нова търговска война. Това заяви Десислава Кръстева, Фондация "Право и Интернет", в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

"Вече са налице най-различни търговски напрежения, например данъчните облагания върху френски луксозни стоки поради политиката на Версай, насочена към повишаване на цифровия данък. Без наличието на споразумение всяка една държава би предприела мерки за увеличаване на данъчните си приходи особено на фона на икономическа, социална и здравна криза."

По думите на Десислава Кръстева големите технологични компании няма как да избягат от данъчното облагане, по-скоро конфликтът на интереси е страничен ефект от различните данъчни администрации и юрисдикции. "Повечето от дигиталните гиганти са базирани в САЩ, където няма интерес да бъде въведен подобен цифров данък поради зависимостта на американската икономика от технологичния сектор", добави още гостът.  

"Същевременно има по-малки държави, които успяват да предложат атрактивни данъчни условия и да присвоят една от част данъчните приходи, като например Република Ирландия и Люксембург, създавайки данъчен рай за технологичните компании"

По думите на Десислава Кръстева изборът на глобалните международни компании да изграждат центрове в различни държави не се изразява само в предлаганите от данъчни преференции. 

"Ако това беше така, България щеше да бъде много атрактивна дестинация за тях поради корпоративното и дигиталното ни данъчно облагане, но от чисто прагматична гледна точка това не е така, защото в един момент дадената компанията ще й се наложи да изчислява по най-различни системи данъците си и в един момент ще се сблъска с проблеми, свързани с двойно данъчно облагане."

Десислава Кръстева заяви, че казусът около глобалното данъчно третиране на технологичните гиганти е тема, която "никога няма да слезе от сцената и в момент тя трябва бъде разрешена - в ущърб на всички е фактът, че досегашните механизми не работят, тъй като по естество те са създадени във времена, когато цифровите технологии и техните икономически и социални изражения не са съществували".

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук