Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Palantir и Asana излизат едновременно на борсата в Ню Йорк

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 30.09.2020

11:21 | 30 септември 2020
Обновен: 12:49 | 30 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Американските технологични компании Palantir и Asana ще си спретнат двубой на борсата в сряда. И двете компании предприеха необичайната стъпка - директно листване на Нюйоркската фондова борса. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатансова. 

"Досега само две други известни компании са се осмелили да направят това - услугата за стрийминг на музика Spotify Technology и платформата за офис комуникации Slack Technologies".

По думите му сега анализаторите с нетърпение очакват как ще сработи този до голяма степен непроверен модел за първично публично предлагане с компанията за анализ на данни Palantir и софтуерната компания Asana. 

"Palantir, която развива дейност от 17 години, ще започне да се търгува с референтна цена от 7,25 долара на акция, което оценява компанията на 16 млрд. долара, доста под целевата сума. Референтната цена на Asana е 21 долара, което дава на компанията прогнозна пазарна стойност от 4 млрд. долара".

Попов посочи, че и двете компании имат видни основатели и поддръжници - зад Palantir стои роденият в Германия основател на PayPal и инвеститор във Facebook Петер Тийл, а Asana е основана от съоснователя на Facebook Дъстин Московиц. 

Целия технологичен коментар вижте във видеото.