Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Консервената индустрия у нас се е свила три пъти за близо 40 години

Инж. Стойко Кировски, управител на „Джем и Джем“ - Пловдив, Бизнес старт, 25.09.20

11:24 | 25 септември 2020
Обновен: 11:57 | 25 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Производството на консерви у нас се е свило три пъти спрямо 80-те години, когато България беше водеща в този сектор. Но за разлика от преди, в момента се произвеждат по-качествени продукти с по-голям асортимент, тъй като страната ни изнася консерви към повече пазари. Това каза инженер Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и управител на фирма „Джем и Джем“ - Пловдив в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Консервената промишленост в България е на добро ниво и в нея се ползват качествени продукти. Но традицията за домашно приготвяне на зимнина е доста инертна и все още продължава, особено в селата", отбеляза инж. Кировски. 

Според него една от опасностите на домашните консерви е, че при приготвянето им трябва да се знае с какво са третирани продуктите, които се използват. 

"Например в съседна Турция са позволени много препарати, които в ЕС не са. Най-добре е при приготвяне на зимнина хората да ползват свои собствени продукти", обясни той. 

Гостът каза още, че по време на националната карантина потребителите са се презапасили с консерви. През юли, август и септември обаче е имало спад в консумацията на консерви заради наличието на пресни плодове и зеленчуци. 

Инж. Кировски обясни, че разликата в цените на подобни продукти се дължи на маркетинг стратегия от страна на фирмите, на които хората имат доверие. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.