Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Форум ще даде поле за първия публичен дебат у нас относно средствата за Зелената сделка

Елица Николова, главен редактор на списание "Мениджър", и Николай Михайлов, eксперт по кръгова икономика и устойчивo управление на ресурсите, denkstatt България, Бизнес старт, 23.09.2020

10:43 | 23 септември 2020
Обновен: 11:58 | 23 септември 2020
Автор: Николета Рилска

В рамките на XI Зелен форум "Европа, България и преходът към отговорен растеж” ще се проведе първият публичен дебат за Зелената сделка у нас, както и начините, по който България смята да използва средствата по нея. Това каза Елица Николова, главен редактор на списание "Мениджър", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Според Николай Михайлов, eксперт по кръгова икономика и устойчивo управление на ресурсите, denkstatt България, стимулирането на зелени инвестиции ще даде възможности на бизнеса. 

“В европейско отношение на единица БВП използваме най-много ресурси и електроенергия... Зелените инвестиции могат да помогнат на бизнеса да стане конкурентен в дългосрочен план”.

Друга тема, която гостите коментираха, са ангажиментите за рециклиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки на национално и общоевропейско ниво. 

По думите на Михайлов стратегията на ЕС за пластмасите ще доведе до големи промени в блока по отношение на разделното събиране на отпадъците. Той обаче посочи, че е необходимо у нас да има законодателни промени, които да наложат на  организациите по ополозотворяване да имат по-добри покрития.

“Докато човек няма икономически и финансов стимул, за да изхвърля разделно, надали ще се промени поведението му”. 

Михайлов се спря и на водородните технологии, като посочи, че те почти не са застъпени като тема у нас. 

Гостите посочиха още, че в рамките на форума утре (24 септември) ще присъстват представители на бизнеса, както и предприемачи от новата генерация, които ще разкажат как се развиват различни стартъпи в областта. 

Вижте целия разговор във видео материала

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук