Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Банковият сектор по време на пандемия: Расте жилищното кредитиране и спестяванията

Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ, Бизнес старт, 14.09.2020

10:19 | 14 септември 2020
Обновен: 12:49 | 14 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Въпреки пандемията се наблюдава ръст при жилищното кредитиране, тъй като хората държат да имат свой дом, търси се удобство в момент, когато много хора си останаха вкъщи, а лихвите са ниски. В същото време се увеличават и спестяванията. Това заяви Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„На места се наблюдава обаче забавяне в кредитния портфейл по отношение на фирмите, а печалбите спаднаха с около 40% в цялата банкова система заради увеличаването на провизиите за лоши кредити“.

По думите на Илиан Георгиев пандемията се е оказала истинско предизвикателство за банките заради близкия контакт с клиентите. Той обаче подчерта, че финансовите институции, които са имали развити дигитални услуги са спечелили от това.

„Продължава преосмислянето на ролята на банковия офис в световен мащаб. Свиването на банковите мрежи ще е едно от нещата, които ще се случва заради необходимостта от намаляване на разходите. В нисколихвена среда и изисквания за допълнителен капитал става все по-трудно за акционерите да имат мотивация да поддържат такъв тип бизнес“.

По повод предстоящите изменения в Закона за кредитните институции главният изпълнителен директор на БАКБ обясни, че целта на част от промените е да се минимизират рисковете от банкови фалити, като се осигури възможност за повече контрол, повече надзор и възможност за изискване на допълнителен капитал.

Илиан Георгиев каза още, че се работи и в посока да не се допускат трансакции с цел изпиране на пари.

А по отношение на предложението кредитните институции и инвестиционните посредници, работещи на територията на България, да трябва да прилагат принципа за равно заплащане на мъжете и жените за труд гостът коментира: „Няма проблем в тази посока у нас. Заплащането не е свързано с пола, а с това кой с какво допринася за организацията“.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.