Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви ще са приоритетите на Държавната агенция за научни изследвания и иновации?

Петър Статев, председател на Управителния съвет на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк", Бизнес старт, 11.09.2020

10:22 | 11 септември 2020
Обновен: 13:04 | 11 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Целта на създаването на Държавна агенция за научни изследвания и иновации е да се координира публичната политика за подкрепа на иновациите и технологичното развитие. Това заяви Петър Статев, председател на Управителния съвет на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът обясни, че екосистемата за подкрепа на иновациите е фрагментирана и често в нея се виждат "феодални острови", което не позволява ефективтото инвестиране на публични средства.

Според Петър Статев съществените средства за подкрепа на иновациите са в оперативните програми, но за момента те не се инвестират достатъчно ефективно.

"Предстои да се създаде устройственият правилник на държавната агенция. Важно е той да бъде рационален и ефективен, като това само би спомогнало за координиране на процесите по иновации и технологично развитие".

По думите на Статев е необходимо създаване на стратегически рационални документи без административни препятствия. 

"Цифровата трансформация не е единичен процес, а касае всички процеси на нашия живот", добави той.

От друга страна, за стратегията за развитие на изкуствен интелект Петър Статев отбеляза, че е написана грамотно и е рационална. Но според него по отношение на цифровите информационни хъбове изоставаме, а те като инструмент на програма "Цифрова Европа" са един от най-съществените инструменти за преодоляване на процеса на фрагментация.

По темата за суперкомпютъра Статев обясни, че ще имаме една от най-модерните машини. Недостатъкът според него е, че потенциалните потребители не са наясно за какво може да се използва тази машина. Освен това според него нямаме критичен минимум от хора, които да играят ролята на "просветители"  относно софтуера. 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.