Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Рекорден брой издателства на “Алея на книгата” след месеците изолация

Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на асоциация "Българска книга", Бизнес старт, 08.09.2020

10:33 | 8 септември 2020
Обновен: 15:04 | 8 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Интересът към “Алея на книгата” е рекорден през тази година - в събитието взеха участие почти 100 водещи български издатели и търговци. Това каза Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на асоциация "Българска книга", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Добрева отдаде високия интерес към събитието на месеците на изолация и проблемите в индустрията. По думите на госта нуждата от подобно изложение е друстранна - издателите искат да се срещнат лице в лице с читателите си, за да преценят кой избор ще е добър и подходящ за тях през следващите месеци. “Читателите също имат нуждата след месеците изолация да се срещнат с хората, които издават книгите”, добави Добрева. 

Тя отбеляза, че “Алея на книгата” тази година има и изключително богата клултурна програма - много по-голяма в сравнение с предходните години, в която участие ще вземат на 30 български автори, включително съвременни писатели на детска литература. 

Добрева коментира и отражението на коронакризата върху издателския бизнес у нас. Тя посочи, че пандемията не е довела до фалити на издателства, което отдаде донякъде на възможността за бърза адаптация от страна на сектора. 

“За момента продажбите са с между 15 и 25% по-малко в сравнение с обичайните нива”, добави Добрева. Положително, по думите на госта, е, че вече се издават много нови заглавия у нас, което по обясними финансови причини не се случваше в разгара на коронакризата.

Как намаляването на ДДС върху книгите се отрази на сектора и промени ли Covid-19 читателските предпочитания - вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук