Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Проф. Ананиев: Ако БДЖ изчезне, няма да има транспортен проблем

Проф. Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт, Бизнес старт, 01.09.2020

11:03 | 1 септември 2020
Обновен: 13:17 | 1 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Дълговете на „БДЖ-Товарни превози“ се увеличават с близо 12 милиона лева през първото полугодие на тази година и общо достигат до 117 милиона. Коментарите за практическият фалит на дружеството не са толкова далеч от истината. Това заяви проф. Симеон Ананиев,  Асоциация на предприятията в железопътния транспорт, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов

„Чисто икономически, ако някой от кредиторите реши да постави БДЖ в несъстоятелност няма да има проблем. Активите не могат да покрият 60% от задълженията.

Проф. Ананиев коментира, че ситуацията в българските железници не се различава от тази в други държавни предприятия. Държавната железница изостава като технология и визия поне с 20 години“, добави още гостът.

"През първото полугодие са превозени 3,7 млн. тона товари, което е само с 15 хиляди по-малко спрямо същия период от миналата година. За сравнение е имало и години, когато железницата е превозвала 70 млн. тона, като през последните години се задържа в диапазона 10 – 12 млн. тона товари годишно", обясни гостът.

На пазара има 13 железопътни превозвачи, от които 6-7 са активни. Тоест се наблюдава едно сегментиране на пазара, като себестойността на превозите в държавното предприятие БДЖ и разходите не могат да бъдат покрити от приходите.“

Според проф. Симеон Ананиев причините за ситуацията в държавната железница се изразяват в липсата на гъвкавост и търговска политика, и по-ефективното изпълнения на веригата на доставки от частните превозвачи.

„Ако БДЖ изчезне, това няма да се превърне в транспортен проблем.  Въпрос на време е докога политическото ръководство ще налива средства в БДЖ“.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук