Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Не може лесно да се определи дали има балон при акциите в САЩ

Даниел Дончев, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на "Експат Асет Мениджмънт", Бизнес старт, 31.08.2020

10:26 | 31 август 2020
Обновен: 12:03 | 31 август 2020
Автор: Магдалена Иванова

Не може лесно да се определи дали има балон или не при акциите в САЩ, но така или иначе политиката на централната банка подкрепя ръста в цените на активите. Това заяви Даниел Дончев, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на "Експат Асет Мениджмънт", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Дончев коментира промяната в политиката на Федералния резерв, който официално се съгласи на т.нар. „средна цел за инфлация".

„Централната банка може да бъде по-гъвкава, тъй като вече ще може да толерира по-висока инфлация. Решението беше широко очаквано, но беше официално обявено миналата седмица“.

„Няма да бъдем свидетели на това, което се случи през последното десетилетие - централната банка не постигна целта си от 2%, от въпреки това от 2016 г. започна да увеличава лихвите“, обясни Даниел Дончев.

Гостът посочи, че това няма да се случи в бъдеще, докато инфлацията не бъде устойчиво над 2%, т.е. няма да се види затягане на политиката на централната банка.

„Решението на Фед ще има влияние върху цените на активите - когато инфлацията се ускори облигациите и долара ще бъдат повлияни негативно“

По думите на изпълнителения директор на "Експат Асет Мениджмънт" злато, сребро и индустриални метали също ще бъдат повлияни от последното решение на щатската централна банка. Според него една по-висока инфлация ще промени картината на паричните пазари.

 Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“  гледайте тук.