Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво е бъдещето на държавния ВиК холдинг и водоснабдителния сектор в България?

Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие, Бизнес старт, 20.08.2020

11:36 | 20 август 2020
Обновен: 12:15 | 20 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Държавният ВиК холдинг все още не е започнал да осъществява реална дейност понеже е изключително сериозна структура. Към момента седят предизвикателства от сорта на набор на кадри, дефиниране на вътрешната структура, до установяване естеството на конкретни експертни функции и правила на управление. Въпреки големите очаквания, холдингът няма да оперира като ВиК, а ще финансира само проекти, които ще се превръшат в публично държавна собственост - стратегически съоръжения, довеждащи водопроводи, язовири, пречиствателни станции. Решенията, които ще се взимат от и в холдинга, ще бъдат обект на ежедневна борба, но неговото съществуване е стъпка в правилната посока. На преден план трябва да бъде експертното, а не политическото управление. Това заяви Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие, собственик и изпълнителен директор на „Хидролиа“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите на Добромир Симидчиев предпоставките за създаване на държавния холдинг са основно две. Методическа подкрепа в управлението на ВиК дружествата, т.е. не чрез директно финансиране, а чрез ежедневно подпомагане на експлоатационния бизнес. И другата – директно подпомагане чрез инвестиционни дейности.

„Това би могло да стане чрез предоставяне на финансиране на самото ВиК и то да изпълни някаква програма. Другият подход е прякото финансиране на даден инвестиционен проект.“

Според Симидчиев ВиК дружествата винаги имат нужда от управленска подкрепа. По думите му колкото и да консервативен секторът, съществуват практики, които могат да бъдат взети от други държави.

„Българските ВиК оператори са много често обект на политически местен натиск. Самите те искат да има „разтърсване“ и този холдинг може да го направи. Предстои да видим дали ръководството успешно ще защити операторите от подобен натиск. Но да не забравяме, че и самият той е държавна структура.“

Относно водната криза в Перник и планираните спирания на водоснабдителната мрежа там, гостът заяви, че няма повод за притеснения, тъй като ремонтите по подмяната на мрежата са сериозни.

„Нямам наблюдения как работи новата връзка с Мало Бучино, но все пак в критичния момент тя си свърши работата. В крайна сметка това е едно резервно съоръжение, което действа реверсивно.

Симидчиев добави още, че опасност от водни режими има навсякъде.

"Има известно снижение на язовира в Шумен, морските областни центрове. Проблемът с изправността на язовирите е все още налице – състоянието на по-малките е сравнително по-лошо от това на големите, но опасността варира според техния обем", поясни още гостът.

Именно в тази насока би трябвало да се насочи холдингът. Не е по силите на едно ВиК или пък на една община да реши сериозен проблем с довеждащи водопроводи и състояние на язовири“ .

По темата за новия проектозакон на регионалното министерство, насочен към ВиК сектора, Добромир Симидчиев обяви, че все още се работи по текста.

"Целият сектор от години желае такъв закон, но изготвянето му от работни групи ще отнеме време. Конкретен текст ще има най-вероятно през септември или октомври", добави още той.

Сред въпросите, които законът ще се стерми да адресира, Добромир Симидчиев даде за пример отношенията оператор - абонат. С други думи отчитане на количества, общи или индивидуални водомери.

„От страна на оператора би било по-добре да има само един общ водомер в сградната инсталация. Абонатът желае точно обратното. В повечето европейски държави е така, защото не е работа на оператора да влиза в частна собственост.“

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.