Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Заради поскъпването на активите диверсификацията на инвестициите е изключително трудна

Ивайло Чаушев, старши дилър в Делтасток, Бизнес старт, 18.08.2020

10:22 | 18 август 2020
Обновен: 14:40 | 18 август 2020
Автор: Николета Рилска

Акциите на компаниите от туристическия сектор, който беше сред най-силно засегнатите от коронавирусната пандемия, започнаха леко да се възстановяват, но проблемът е, че хората до голяма степен промениха мисленето си. Създаването на работеща ваксина ще е ключовият фактор за възстановяването, защото тя би върнала доверието в сектора. Това каза Ивайло Чаушев, старши дилър в Делтасток, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

По думите на Чаушев пазарите все още не са свързани с фундамента. “Самата политика на Федералния резерв доста изкриви механизама на ценообразуване на пазарите и стигаме до рекордни нива на почти всички американски индекси”, коментира Чаушев. 

Той отбеляза, че отчетите на компаниите за второто тримесечие са били над очакванията в голямата си част, което се дължи и на занижените прогнози. 

“Технологичният сектор в момента е основният двигател на S&P 500. Aкциите от групта FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) са 17% от индекса като тегло, те са отговорни за около 35% от огромния ръст, който наблюдаваме спрямо дъната през март”. 

Според Чаушев книжата на технологичния сектор в момента са надценени, а сред причините той посочи липсата на V-образно възстановяване, каквото се очакваше, свиването на разходите за реклама на компаниите, намалената сила на потребителите да харчат за по-скъпи продукти. 

По отношение на участието на пазара на малките инвеститори и платформи като Robinhood експертът заяви, че често движенията при някои акции се дължат именно на спекулации от по-малките играчи. “При тези инвеститори има манталитет на залога на всичко или нищо”, коментира Чаушев. 

По негови думи създаването на балансирано портфолио към настоящия момент е предизвикателство, имайки се предвид поскъпването на акциите, златото, борсово търгуваните стоки, облигациите и ръстовете на индексите. 

“Когато всичко върви нагоре диверсификацията на едно портфолио става изключително трудна, защото когато започне да поевтинява едното, всичко ще поевтинее”, коментира Чаушев. 

Целия разговор вижте във видеото

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук