Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо договорът за снабдяване на фирмите с ток предизвика критики?

Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар, Бизнес старт, 17.08.2020

10:39 | 17 август 2020
Обновен: 11:27 | 17 август 2020
Автор: Магдалена Иванова

Типовият договор за доставчик на електроенергия е важен за пазара, защото той се сключва служебно. В типовия договор КЕВР (Комисията за енергийно и водно регулиране) определя условията. Договорът се сключва служебно, ако не е избран доставчик на електроенергия. Това каза Мария Кръстева, изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Договорът трябва да е в защита на потребителя. Проблемът обаче е, че в него няма предвидени ценови защити на потребителя. Няма информация за цената, но не само това, а има и точка, която казва, че доставчикът ще уведомя клиента за промяна в цената“.

Мария Кръстева обясни, че всеки потребител трябва да избере доставчик до октомври, но технически това трябва да стане до 10 септември.

По думите на госта информационната кампания е ограничена.

„Подобна масова информационна кампания би трябвало да се води или от регулатора, или от Министерство на енергетиката, но не очаквам да има такава“, каза изпълнителният директор на Асоциация свободен енергиен пазар.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.