Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бъдещето на енергийната система е гражданите да станат производители на енергия

Балин Балинов, координатор "Енергийни решения" към "Грийнпийс" – България, Бизнес старт, 14.08.2020

10:32 | 14 август 2020
Обновен: 12:27 | 14 август 2020
Автор: Магдалена Иванова

Така наречените енергийни граждани могат да бъдат новите производители на електрическа енергия. Това е бъдещето на енергийната система – гражданите да произвеждат енергията, от която имат нужда, заяви Балин Балинов, координатор "Енергийни решения" към "Грийнпийс" – България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В Гърция тази трансформация вече е започнала, като такива процеси се случват и в други държави. В България също може да се случва. Хората трябва да пожелаят промяната, за да се случи.“

Според Балин Балинов делът на възобновяемата енергия като част от енергийния микс ще продължава да расте.

„Важно е как правителствата по места решават това да се случи. Доста държави в Европейския съюз обявиха крайна дата за използването на въглища“.

„Грийнпийс настоява до 2030 г. най-късно България да е излязла от употребата на въглища. Трябва обаче разговор в много широк обхват – общини, синдикати, министерства и изобщо да бъдат включени всички засегнати страни“, каза още Балинов.

По думите му е важно никой да не бъде ощетен от този преход. Според него България може да стане център на производство на възобновяема енергия с много добри показатели.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.