Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Училищата у нас се подготвят за един по-различен 15 септември

Асен Александров, директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна", Бизнес старт, 12.08.2020

10:33 | 12 август 2020
Обновен: 12:12 | 12 август 2020
Автор: Николета Рилска

Началото на новата учебна година няма да се отбележи с обичайните тържества, когато в двора на училището се събират всички ученици, родители и учители. Учениците от първи клас ще посрещнем в учебните стаи на 15 септември. Повече по темата за подготовката за присъствено начало на новата учебна година в условията на пандемия разказа Асен Александров, директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна", в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Сред мерките, които са предприети в училището, е възможността учениците да остават в собствените си стаи в рамките на целия учебен ден, като учителите ще идват при тях, стана ясно от разговора. 

Александров посочи, че се работи по въпроса междучасията да не съвпадат за учениците или да са по едно и също време за много малка част от тях. 

Гостът разказа, че училището предвижда срещи с родителите, като те ще бъдат помолени да вземат участие в дезинфекцията на сградата, тъй като за персонала ѝ ще бъде трудно да се справи сам. 

“В крайна сметка това е наша обща грижа”. 

Александров разказа, че се обмислят и промени в учебното разписание, така че часовете по физическо възпитание и спорт например да не съвпадат за два класа или всеки от тях да провежда тези занятия на различно място. По повод на храненето на учениците той добави, че една от възможностите е и за кетъринг. 

По думите на експерта проучаването на по-малките ученици да носят маски може да се окаже предизвикателно, но той посочи, че все пак това не е невъзможно - добър вариант е да се случва под формата на игра. “Родителите също трябва да помогнат в тази насока”, изтъкна Александров. 

“Работим на принципа да създадем възможно най-добри условия, в които да няма близък физически контакт”

По отношение на опцията за въвеждане на дистанционна форма на обучение за учениците от първи до четвърти клас гостът обясни, че това ще се случва в зависимост от протокола на здравното министерство. Той трябва да предвижда дали в случай на установен заразен с коронавирус в дадена паралелка целият клас ще бъде поставян под 14-дневна карантина, каквато е практиката в повечето европейски страни. 

Гледайте целия разговор във видеото

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук